Zapri
Iskanje

Nogometni reprezentant Andrej Vombergar podaril dres

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 11. 2022 / 16:59
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 17:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nogometni reprezentant Andrej Vombergar podaril dres

Nogometni reprezentant Andrej Vombergar podaril dres
Andrés Vombergar s svojim dresom. FOTO: Ksenja Hočevar
V prostorih Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu sprejeli rojaka iz Argentine, novega člana slovenske nogometne reprezentance Andrésa (Andreja) Vombergarja.

Državna sekretarka na Uradu Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je danes, v sredo, 23. novembra,  sprejela Andreja Vombergerja, člana izbrane slovenske nogometne vrste. Rojak iz Argentine je ob obisku Uradu podaril podpisan dres.

Sprejema nogometaša so se poleg državne sekretarke udeležili tudi drugi uslužbenci Urada, iz Argentine je prišla tudi nogometašev mama Andrejka Selan Vombergar. FOTO: Ksenja Hočevar

Velika čast za Urad in slovensko skupnost v Argentini

28-letnega nogometnega napadalca slovenski nogometni svet že dobro pozna, navijači so lahko od blizu spremljali njegove mojstrovine v letih 2017 in 2018 ter nato ponovno 2020 in 2021, ko je igral pri Nogometnem klubu Olimpija Ljubljana. Zadnje leto zastopa vrste argentinskega prvoligaša San Lorenzo, ki je v preteklosti kar dvanajstkrat nosil naslov prvaka te južnoameriške države.
"Vpoklic Andreja v ekipo slovenske nogometne reprezentance je Uradu in celotni slovenski skupnosti v Argentini v veliko čast," so zapisali v sporočilu za javnost.

Andrés Vombergar z državno sekretarko Vesno Humar. FOTO: Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

V Argentini živi okoli 30 tisoč Slovencev in njihovih potomcev

28-letni nogometni napadalec, ki ponosno ohranja slovenski jezik in slovensko kulturo, se je rodil v Buenos Airesu, Argentini, kamor so se izselili njegovi stari starši. Prihaja iz Našega doma San Justo, enega od šestih domov, ki v Buenos Airesu združujejo povojno migracijo argentinskih Slovencev. Tam je med drugim hodil na sobotno slovensko šolo France Balantič, pel v otroškem pevskem zboru Zedinjena Slovenija ter plesal pri folklorni skupini Mladika. Obiskoval je tudi srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka. Slovenski maturantje tega programa ob zaključku svojega šolanja redno obiščejo domovino svojih prednikov in tako jo je v okviru generacije pod imenom RAST 41 obiskal tudi Andrej. Kot je povedal, se je moral za enomesečno odsotnost posebej dogovoriti s takratnim trenerjem, vendar mu je obisk matične Slovenije pomenil ogromno. Bil je tudi član nogometne ekipe Zedinjena Slovenija, ki redno sodeluje na svetovnem prvenstvu Slovencev po svetu, ki ga organizira Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Oba projekta, kot so zapisali v sporočilu za javnost ob današnjem sprejemu, Urad s ponosom financira.
V Argentini po ocenah živi okoli 30 tisoč Slovencev in njihovih potomcev. Gre za eno bolj aktivnih skupnosti, ki je precej povezana in se udejstvuje v vseh sferah življenja, veliko naporov pa vseskozi vlagajo tudi v aktivno ohranjanje slovenskega jezika in identitete.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close