Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Nošenje križa na delovnem mestu je temeljna človekova svoboščina«

Objava: 12. 07. 2012 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Nošenje križa na delovnem mestu je temeljna človekova svoboščina«

Britanski premier Cameron podpira zakon, ki bi uslužbencem dovoljeval nositi verske simbole; podprl je tudi primer Nadie Eweida, ki je zaradi nošenja zlatega križca okoli vratu izgubila službo stevardese.

David Cameron je obljubil, da bo po potrebi spremenil zakon, če bo ta kristjanom omogočal nošenje križa na delovnem mestu. Predsednik britanske vlade je poslancem minuli torek pojasnil, da bo vlada podprla pravico posameznikov do diskretnega nošenja verskih simboov na delovnem mestu, četudi zakoni posameznih podjetij tega ne dopuščajo. Kot je poročal britanski časnik ‘The Daily Mail’ v svoji spletni izdaji, je Cameron tudi izrazil svojo podporo Nadii Eweida, ki se za svojo pravico bori na Evropskem sodišču za človekove pravice, potem ko je izgubila službo stevardese pri letalski družbi British Airways zaradi nošenja zlatega križca.

Enainšestdesetletna Eweidova, članica binkoštne Cerkve iz Twickenhama v jugozahodnem Londonu, je bila odpuščena z delovnega mesta, potem ko ni bila pripravljena sneti ali skriti svoje verižice s križcem. Sodišče je odločilo, da s tem niso bile kršene njene pravice do svobode veroizpovedi. Letalska družba British Airways je po omenjenem primeru spremenila svoje predpise glede nošenja uniform in po novem lahko zaposleni tudi na delovnem mestu nosijo verske simbole, vključno s križem. Eweidova je svoj primer kljub temu predstavila tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice, da bi z zakonom zagotovila svobodo veroizpovedi pripadnikov drugih religij.

V parlamentarni razpravi je premier Cameron v celoti podprl pravico do nošenja verskih simbolov na delovnem mestu in jo označil kot ‘temeljno človekovo svoboščino’. Dejal je, da bo vlada, če bo potrebno, spremenila zakon, ki bi vsem zaposlenim zagotavljal pravico do nošenja verskih simbolov.

Na fotografiji: Nadia Eweida

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh