Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Nostalgija za Stalinom je bogokletje'

Objava: 08. 11. 2011 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Nostalgija za Stalinom je bogokletje'

Po mnenju metropolita Hilariona je zgodovina že izrekla svojo sodbo, zato je nepredstavljivo častiti nove mučence in obenem izkazovati spoštovanje Stalinu.

Vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion Alfejev, odločno zavrača kakršnokoli zagovarjanje stalinizma s strani pravoslavnih vernikov. V svojem predavanju na Moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose je metropoli v Volokamsku nedavno dejal: 'Zgodovina je že izrekla svojo sodbo. Vsakršna nostalgija za stalinizmom, še posebej, če se porodi pri duhovniku, je v mojih očeh bogokletje. Ali si lahko predstavljamo, da častimo nove mučence in obenem izkazujemo spoštovanje Stalinu?'

Tovrstna drža bi bila po metropolitovih besedah primerljiva s tem, da bi častili Janeza Krstnika in obenem izkazovali spoštovanje Herodu, ki je dal svetnika obglaviti.

Metropolit je svoje mnenje v predavanju izrazil zaradi nedavnih izjav duhovnika Vitalija Utkina, tajnika škofije Ivanovo, ki je na svojem blogu izrazil občudovanje Stalina, obenem pa napadel intelektualce, ki se mu za državo zdijo 'neuporabni', govoriti o pravoslavnih intelektualcih pa je po njegovem mnenju 'povsem izključujoče'.

Vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu se je od ostrih duhovnikovih besed raje distanciral, izrazil pa je svoje obžalovanje, da se takšne čudaške ideje vse pogosteje pojavljajo na različnih spletnih straneh, običajno zgolj kot sredstvo za vzbujanje pozornosti.

Metropolit je poudaril, da so intelektualci 'bistveni sestavni del Cerkve', tesni stiki med cerkvenim vodstvom in intelektualci pa so nujno potrebni. Med škofi in predstavniki intelektualcev mora nenehno teči ustvarjalni dialog.

Na fotografiji: metropolit Hilarion

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh