Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Notranji spor na Papeški akademiji za življenje

Objava: 11. 05. 2012 / 07:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Notranji spor na Papeški akademiji za življenje

Številnim članom strokovnega telesa se zdi ugled znanstvenega foruma ogrožen.

Na Papeški akademiji za življenje so se pojavile napetosti glede znanstvene usmeritve omenjene ustanove. Številni člani strokovnega telesa so zahtevali odstop predstojnika akademije, potem ko so na zasedanje, na katerem so obravnavali neplodnost - akademija ga je priredila v letošnjem februarju - , povabili predavatelje, ki ne zagovarjajo katoliškega moralnega nauka, poročanje katoliških agencij povzema avstrijski Kathpress.

V poročilih navajajo besede avstrijskega filozofa Josefa Seiferta iz pisma predsedniku Papeške akademije, škofu Ignaciu Carrascu de Pauli. Seifert je konferenco v okviru zadnje skupščine te papeške ustanove 24. februarja letos, na kateri so očitno predavali tudi zagovornike umetne oploditve v epruveti, ki jo Cerkev zavrača, označil kot 'verjetno najtemnejši dan' v zgodovini akademije.

V pismu je izrazil veliko skrb, ker je znanstveni forum svojo zavezo do resnice in katoliškega nauka o življenju postavil na kocko. Zato podpira vse tiste člane akademije, ki si prizadevajo za odstop njenega predstojnika.

Po poročilih sodeč je do najnovejših smernic ustanove kritična tudi zdravnica Mercedes Wilson. Na februarski seji so razpravljali o umetnem oplojevanju in drugih metodah obravnavanja neplodnosti, ki jih katoliška Cerkev prepoveduje, pojasnjuje izvedenka za naravno načrtovanje družine. Predstavitev tovrstnih tez je obenem žalitev papeža Benedikta XVI., 'ki je domneval, da vodstvo Papeške akademije za življenje širi in ščiti moralne in duhovne interese Cerkve', meni Wilsonova.

Že aprila je prišlo do zapleta glede konference omenjene akademije o raziskavi izvornih celic. Zasedanje je bilo z nasprotujočimi se utemeljitvami odpovedano. Medtem ko so prireditelji v pismu članom akademije opozarjali na strožja pravila glede predavateljev, ki niso ustrezali merilom, so gostje prejeli pisna pojasnila, v katerih je bilo govora o pomanjkanju financ za organizacijo konference. Obenem je vodstvo akademije zavrnilo kakršen koli vpliv aktivistov za zaščito življenja na njihovo odločitev. Te osebe 'pri Papeški akademiji za življenje in pri drugih ustanovah Svetega sedeža ne uživajo nikakršnega zaupanja'. Konferenca naj bi potekala med 25. in 28. aprilom v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh