Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov rekord: »odkolesarjen« največji GPS »izris« v obliki križa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 10. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2023 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov rekord: »odkolesarjen« največji GPS »izris« v obliki križa
»Strava Art« uporabnike spodbuja, da z beleženjem svoje športne dejavnosti ustvarijo prepoznavno podobo, ki jo izriše sistem GPS. FOTO: Strava

Nov rekord: »odkolesarjen« največji GPS »izris« v obliki križa

Tako poklicnim kot ljubiteljskim športnikom je gotovo znana spletna aplikacija Strava, nekakšno športno družbeno omrežje, ki uporabnikom omogoča, da spremljajo svoje dejavnosti in jih delijo z drugimi, v globalni spletni skupnosti pa povezuje več kot 100 milijonov športnikov.

V okviru aplikacije obstaja t. i. »Strava Art«, torej »umetnost na Stravi«, ki uporabnike spodbuja, da z beleženjem svoje športne dejavnosti ustvarijo prepoznavno podobo, ki jo izriše sistem GPS. Američan David Schweikert se je lotil posebnega izziva: navdušen kolesar je na Stravi izrisal ogromen križ in po petmesečnem čakanju so njegovo umetnino na Stravi končno potrdili kot svetovni rekord.

Kot poroča spletni portal globalcyclingnetwork.com, je Schweikert za največji GPS izris s kolesom prevozil 1.581 kilometrov, za vožnjo pa je potreboval sedem dni: končni izris križa se razteza čez tri ameriške zvezne države.

Nov Guinnessov rekorder David Schweikert. FOTO: osebni arhiv D. Sch.

Dinozaver, srce in križ

»Umetnost na Stravi« je vedno bolj priljubljena, saj sta bila v zadnjih dvanajstih mesecih opravljena še dva opazna poskusa rekorda: najprej se je skupina štirih kolesarjev odpravila na 1.025 kilometrov dolgo vožnjo po Franciji, da bi ustvarila podobo dinozavra velociraptorja in s tem prevzela rekord skupine, nato pa sta ga podrla oče in hči, ki sta prevozila 2.156 kilometrov in ustvarila največjo umetnino na Stravi v obliki srca.

Američan je vožnjo opravil že v letošnjem maju, za uradno potrditev Guinnessovega rekorda pa je bilo treba preveriti vso dokumentacijo in zabeležene podatke.

Rekord, ki ga je postavil Schweikert, se nekoliko razlikuje od obeh zgoraj omenjenih, saj je celoten izris opravil sam, zato je kljub temu, da je nekoliko krajši od skupnega rekorda, postavil nov »posamični« rekord.

Američan je vožnjo opravil že v letošnjem maju, za uradno potrditev Guinnessovega rekorda pa je bilo treba preveriti vso dokumentacijo in zabeležene podatke. Poleg tega veljajo stroga pravila in predpisi glede kilometrov, ki odstopajo od predvidene trase. Čeprav je dovoljeno zapustiti traso umetniškega dela zaradi hrane ali počitka, se to ne sme upoštevati v končnem seštevku.

35 odstotkov poti je bilo neasfaltiranih. FOTO: osebni arhiv D. Sch.

Rekord in človekoljubna nota

Da se mu ne bi bilo treba preveč oddaljevati od predvidene trase, je Schweikert uporabljal zelo lahko opremo, ki jo je prevažal s seboj na kolesu, kar je pomenilo, da je lahko postavil tabor ob progi: to se je izkazalo za posebej koristno na odročnejših odsekih, ko v bližini ni bilo nobene možnosti za hrano ali prenočišče.

Schweikert je s kolesarjenjem obenem zbiral denar za človekoljubno organizacijo World Bicycle Relief, ki si prizadeva državam v razvoju zagotoviti kolesa kot prevozno sredstvo.

Pot ga je vodila skozi ameriške zvezne države Wisconsin, Nebraska in Južna Dakota, končni rezultat pa je zelo malo odstopal od popolne oblike križa. Schweikert je v pogovoru za medije pojasnil, kako je porabil »ure in ure načrtovanja«, da je našel prave ceste in poti za ta poskus.

Na sedemdnevni vožnji je bilo 35 odstotkov neasfaltiranih poti, saj se je kolesar lahko le na ta način držal strogega obrisa križa.

Schweikert je poskusu rekorda dodal tudi dobrodelno noto: s kolesarjenjem je tudi zbiral denar za človekoljubno organizacijo World Bicycle Relief, ki si prizadeva državam v razvoju zagotoviti kolesa kot prevozno sredstvo.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh