Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov telefonski pogovor papeža in Zelenskega

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 08. 2022 / 19:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2022 / 19:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov telefonski pogovor papeža in Zelenskega
Papež Frančišek med splošno avdienco objema mladega ukrajinskega begunca. FOTO: Vatican Media

Nov telefonski pogovor papeža in Zelenskega

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je včeraj po telefonu znova pogovarjal s papežem Frančiškom in se mu zahvalil za njegove neprestane molitve za ukrajinski narod, ki trpi rusko agresijo.

Frančišek in Volodimir Zelenski, ki je o tem javnost obvestil prek družbenega omrežja, sta telefonski pogovor opravila skoraj pol leta po začetku vojne v Ukrajini. S klicem je želel sveti oče ponovno pokazati solidarnost s trpečim ukrajinskim ljudstvom.

Zelenski hvaležen papežu za molitve za Ukrajino

Sogovornika sta govorila o vojnih grozotah od začetka ruskega napada 24. februarja letos, Zelenski pa je jasno izrazil hvaležnost svetemu očetu za njegove molitve. »Naši ljudje potrebujejo podporo svetovnih duhovnih voditeljev, ki morajo svetu posredovati resnico o grozljivih dejanjih agresorja v Ukrajini,« je zapisal predsednik.

Kmalu obisk svetega očeta v Kijevu?

Kmalu za tem je tudi ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu Andrij Juraš v ločenem »čivku« ponovil novico o telefonskem pogovoru in dodal upanje na čimprejšnji obisk Frančiška v Kijevu, kjer ga bosta »ukrajinska država in ljudstvo z veseljem pozdravila«.

Tretji pogovor po začetku vojne

Papež in Zelenski sta se sicer že dvakrat pogovarjala bodisi po telefonu ali po videoklicu. Ukrajinski predsednik je 22. marca v govoru v italijanskem parlamentu spregovoril o pogovoru s papežem in poudaril, da je sveti oče »izrekel zelo pomembne besede«. Pred tem sta dva dni po začetku ruske invazije, 26. februarja, voditelja govorila po telefonu.

Ukrajinsko ljudstvo čuti Frančiškovo duhovno podporo

Tedaj je Frančišek predsedniku izrazil »najglobje obžalovanje zaradi tragičnih dogodkov v državi«. Kmalu zatem je Zelenski izpostavil: »Zahvalil sem se papežu za molitev za mir v Ukrajini in za premirje. Ukrajinsko ljudstvo čuti duhovno podporo njegove svetosti.«

Papež še posebej nagovoril tudi begunce

Frančišek se ukrajinskega naroda spominja ob različnih priložnostih. Ob zadnji splošni avdienci je v sredo obžaloval, da Ukrajinci »še vedno trpijo zaradi te krute vojne« in še posebej nagovoril tudi »številne begunce, ki nenehno prihajajo«.

Kupi v trgovini

Vaje
Proza
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh