Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova biografija razsvetljuje akademsko pot Josepha Ratzingerja

Objava: 08. 09. 2009 / 10:03
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova biografija razsvetljuje akademsko pot Josepha Ratzingerja

Avtor Gianni Valente je izdal knjigo z naslovom ‘Študent profesor papež. Joseph Ratzinger na univerzi’

Študent profesor papež. V novinarskem žargonu papeža Benedikta XVI. imenujejo 'filozof na Petrovem sedežu in profesor teologije na vrhu svetovne Cerkve'. Ampak kaj je pravzaprav bistvo Josepha Ratzingerja, akademika? Italijanski novinar Gianni Valente je raziskal akademsko pot sedanjega papeža in stopil v stik z njegovimi nekdanjimi kolegi in študenti. Svoje delo je objavil pri založbi St. Ulrich iz Augsburga, naslovil pa ga je 'Študent profesor papež. Joseph Ratzinger na univerzi'.

Gianni Valente je v biografiji zajel obdobje od Ratzingerjevih študentskih let v Freisingu in Münchnu prek predavateljskega položaja v Freisingu, Bonnu, Münstru, Tübingenu in Regensburgu, pa vse do vsakoletnih srečanj Ratzingerjevega študentskega krožka v Vatikanu. Pri tem ne opisuje zgolj zgodovine profesorja dogmatike in fundamentalne teologije, pač pa se opira tudi na duhovno in teološko področje delovanja, ki ga je Ratzinger vpletal v svoje delo.

Valentejeva knjiga prikazuje Josepha Ratzingerja, čigar podoba ne sodi v klišejsko predstavo o zakrknjenem profesorju, zaverovanem v preteklost. Prikazuje odličnega in vendar skromnega študenta, ki neprestano sega po novem in spoznava nove ljudi. Prikazuje mladega docenta in profesorja, čigar ime je v kratkem času znano po vsej Nemčiji, ki se živo zanima za in spremlja drugi vatikanski cerkveni zbor, ki se dejavno zavzema za ekumenizem in spravo z judovstvom. In prikazuje univerzitetnega profesorja, ki svojih študentov ne oblikuje, pač pa jih vodi, ki ne obsoja drugače mislečih, pač pa jih na podlagi svojega obsežnega znanja izzove k razmišljanju.

Valentejeva knjiga je zlata jama, saj nam življenje Josepha Ratzingerja predstavlja iz doslej ne dosti znanega zornega kota. Številni navedki prič časa in sopotnikov, od študentov do kritikov njegovega dela zagotavljajo kar največjo pristnost zapisanega.

Gianni Valente, rojen leta 1963, je v Rimu študiral zgodovino religije. Od leta 1989 je zaposlen pri katoliškem časopisu 'Trenta Giorni', glasilu cerkvenega gibanja 'Comunione e Liberazione'. Področje njegovega delovanja obsega reportaže o kristjanih s celega sveta in članke o ekumenskih vprašanjih.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh