Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova imenovanja v Vatikanu

Objava: 20. 08. 2012 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova imenovanja v Vatikanu

Papež je imenoval novega nadškofa v Vietnamu in novega apostolskega nuncija v Izraelu.

Papež Benedikt XVI. je dvainsedemdesetletnega Francois-Xavierja Le Van Honga, doslej pomožnega škofa v vietnamski škofiji Hue, imenoval za nadškofa omenjene škofije, so minulo soboto sporočili iz Vatikana.

Le Van Hong bo na položaju nasledil šestinsedemdesetletnega nadškofa Etienna Nguyena Nhu Theja, katerega odstop je sveti oče sprejel zaradi dosežene starosti. Nguyen Nhu The je nadškofije Hue vodil od leta 1998, Le Van Hong pa je naloge pomožnega škofa opravljal od leta 2005.

Odnosi med Vatikanom in Vietnamom so precej zapleteni. Obe strani si že dalj časa prizadevata za ponovno vzpostavitev diplomatskih odnosov, ki so bili prekinjeni leta 1975. Pogajanja o škofovskih imenovanjih med Vatikanom in državnimi oblastmi so še vedno izjemno zahtevna.

Nadškofija Hue je bila ustanovljena leta 1960, danes pa šteje okoli 70.000 katoličanov. Izmed 87 milijonov Vietnamcev jih katoliški Cerkvi pripada 6,4 milijonov.

Za novega apostolskega nuncija v Izraelu pa je sveti oče imenoval sedemdesetletnega nadškofa Giuseppeja Lazzarotto, doslej vatikanskega odposlanca v Avstraliji. Nadškof Lazzarotto, ki prihaja iz severne Italije, bo obenem opravljal naloge apostolskega delegata v Jeruzalemu in Palestini, na položaju pa bo nasledil svojega rojaka, petinsedemdesetletnega nadškofa Antonia Franca, ki je diplomatski sedež v Izraelu vodil od leta 2006 in sedaj odhaja v pokoj.

Naloga za nadškofa Lazzarotto, ki bo imel kot nuncij sedež v Jaffi, kot apostolski delegat pa v Jeruzalemu, bo vse prej kot lahka. Med Izraelom in Svetim sedežem so od leta 1993 vzpostavljeni polni diplomatski odnosi, že več kot petnajst let pa se obe strani pogajata o podpisu sporazuma glede doslej odprtih pravnih in finančnih vprašanj. V zadnjem času je bilo vse več znamenj o skorajšnjem uspešnem zaključku pogajanj.

Z nadškofom Lazzarottom papež Benedikt XVI. v Jeruzalem pošilja odličnega poznavalca tega področja. Vatikanski diplomat je v Jeruzalemu deloval že na začetku svoje poklicne poti, med leti 1982 in 1984. Leta 1994 je bil imenovan za prvega apostolskega nuncija v Jordaniji, vodil pa je tudi vatikansko predstavništvo v Iraku. Med leti 2000 in 2007 je bil Lazzarotto apostolski nuncij na Irskem, konec leta 2007 pa je prevzel vodenje vatikanskega veleposlaništva v Avstraliji.

Lazzarotto se je rodil 24. maja 1942 v severnoitalijanskem mestu Carpane pri Vicenzi. Po duhovniškem posvečenju leta 1967 je sprva deloval kot duhovnik v Padovi, po doktoratu iz cerkvenega prava pa je leta 1971 stopil v diplomatsko službo Svetega sedeža.

Na fotografiji: novi apostolski nuncij v Izraelu, nadškof Giuseppe Lazzarotto

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh