Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova kritika po poročilih o spolnih zlorabah otrok na Irskem

Objava: 10. 09. 2012 / 07:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova kritika po poročilih o spolnih zlorabah otrok na Irskem

Izjave škofa iz Clonferta, Johna Kirbyja, so poskrbele za razdraženost in nejevoljo.

Objava novih preiskovalnih poročil o spolni zlorabi otrok v škofijah in redovnih skupnostih je na Irskem sprožila številne ostre odzive. Za razdraženost in nejevoljo so poskrbele predvsem izjave škofa iz Clonferta, Johna Kirbyja.

Škof Kirby se je opravičil za premestitev dveh pedofilskih duhovnikov znotraj svoje škofije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Svoje dejanje je triinsedemdesetletni duhovnik utemeljil z izjavo, da si pravzaprav ni povsem predstavljal, kaj sploh je spolna zloraba otrok.

Za neko krajevno radijsko postajo je škof minuli teden pojasnil, da je pedofilijo takrat razumel kot nekakšno obliko ‘prijateljstva, ki je malce prestopilo meje’. Žal bi se bil moral o tej temi malce bolje podučiti.

Ian Elliott, poslovni vodja cerkvenega odbora za zaščito otrok, ki je izpeljal preiskavo, je Kirbyjeve izjave ostro obsodil in izrazil dvom, ali je Kirby sploh primeren za škofovski položaj. Škof Kirby škofijo Clonfert vodi od leta 1988.

Odbor je izrazil kritiko tudi glede treh redovnih skupnosti, ki so bile vključene v preiskavo. Med misijonarji Srca Jezusovega je vladala nekakšna ‘kultura molka’, ki je storilcem omogočala, da so leta in leta zlorabljali otroke, je zapisano v poročilu. V neki drugi skupnosti so primere spolnih zlorab dolgo časa prikrivali in jih šele leta kasneje prijavili pristojnim oblastem. Obenem so duhovnike, ki so zlorabljali otroke, pogosto premestili v druge skupnosti v tujini, kjer so lahko nemoteno nadaljevali s svojim početjem.

Irska ministrica za družino Frances Fitzgerald je rezultate preiskave označila kot ‘grenko razočaranje, vznemirjajoče in popolnoma nesprejemljivo’. V štirih škofijah, Cork ind Ross, Limerick, Clonfert ter Kildare in Leighlin je bilo po poročilu sodeč od leta 1975 pri pristojnih oblasteh vloženih skupno 154 pritožb proti osemdesetim duhovnikom. v redovih je bilo v istem časovnem okvirju vloženih 255 pritož proti 91 duhovnikom. Večina pritožb se nanaša na primere v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, najnovejša pa je celo iz letošnjega leta.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh