Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova pesem Gospodu

Za vas piše:
Janez Ferkolj
Objava: 05. 01. 2018 / 13:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova pesem Gospodu

Nova pesem Gospodu

Vabimo vas, da postanete naročnik in bralec mednarodne katoliške revije Communio, ki izhaja 45 let, v Sloveniji že 27 let.
Zadnja knjiga Svetega pisma, Apokalipsa, že skoraj dva tisoč let nagovarja bralce in vznemirja razlagalce. Hans Urs von Balthasar mojstrsko predstavi Knjigo Jagnjeta o Janezovem Razodetju. Navedimo poglavja s podnaslovi: 1. Knjiga Jagnjeta (Razodetje, Skrivnost, Videc, Predajanje, Kmalu). 2. Žívi, ki je bil mrtev. 3. Spoved cerkvenih skupnosti. 4. Odpečatena zgodovina (Zgradba, Božja prestolna dvorana, Odprtje knjige, Svet, Jeza in sodba. 5. Žena na porodu. 6. Stopnjevanje poslednjega časa (Postava »čim več«, Trojica zla, Jagnjetovi pričevalci, Babilon in njegovo uničenje. 7. Sodba. 8. Jagnjetova nevesta. 8. Apokalipsa in mi. – Pričevalec, mártys, je temeljna beseda Apokalipse. Z njo niso mišljeni samo tisti, ki so za Kristusa prelili svojo kri, ampak vsi, ki svoje celotno bivanje krvavo resno postavijo v službo Jagnjeta. So daljša in bridkejša mučeništva kakor tista, ki jih prestane »pričevalec s krvjo« v ožjem pomenu. Vsi tisti, ki »so prišli iz velike stiske in so svoja oblačila oprali v Jagnjetovi krvi« (ne v lastni krvi), zdaj pojejo »novo pesem Gospodu«: »Vredno je Jagnje, ki je bilo zaklano, da prejme oblast in bogastvo, modrost in moč, čast, slavo in hvalo« (5,12), dokler končno celotno stvarstvo ne pritegne v hvalnico Bogu in Jagnjetu (5,13).

Nemški zgodovinar Helmut Moll je izdelal Nemški martirologij 20. stoletja z naslovom Pričevalci za Kristusa (6. razširjena izdaja 2015, dva zvezka, 1.828 strani). V pogovoru nam predstavi skoraj 1000 zgledov, ki jih je Nemcem uspelo obvarovati pred pozabo. Spodbudno branje za Slovence!

Med štirimi slovenskimi blaženimi so kar trije mučenci: bl. Alojzij Grozde in dve drinski mučenki: bl. Marija Krizina Bojanc in bl. Marija Antonija Fabjan. Bogoslužni spomin drinskih mučenk obhajamo 15. decembra. Ali jih sploh poznamo? Njihovo slavno mučeništvo opiše France M. Dolinar.

Ob iztekajoči se stoletnici Marijinih prikazovanj in sporočil v Fatimi nam portugalski škofje spregovorijo o Fatimi, znamenju upanja za naš čas. Ob tem lahko podoživimo obisk fatimske Marije romarice v Sloveniji in številna praznovanja ob tej stoletnici s povabilom, da uresničujemo Marijin klic.

Zadnji članek V navzočnosti Tretjega nam predstavi koroškega Slovenca in pisatelja Petra Handkeja ob njegovi 75-letnici. Dunajski dogmatik Jan-Heiner Tück, družinski oče, spregovori »O obljubi ljubezni« v njegovih spisih. Handke pravi: »Ljubezni ne moreš obljubiti ljubljenemu. Oba skupaj jo morata obljubiti Tretjemu (= zakrament)«.

Spoštovani! Vabim vas, da postanete naročnik in bralec mednarodne katoliške revije Communio, ki izhaja 45 let, v Sloveniji že 27 let. Kardinal Joseph Ratzinger je takole opisal program in cilj revije: »Communio mora v božji besedi najti odgovor na človekova vprašanja. To pomeni, da se ne sme zapirati v krog specialistov, ampak se mora obrniti k ljudem, ki iščejo in se resno sprašujejo o življenju, da bi se v pogovoru z njimi vedno na novo učili zaznavati luč besede. Reči smemo, da je naša revija misijonarska v polnem pomenu besede. Občestva z Bogom ne moremo živeti brez stvarne pozornosti do skupnosti ljudi. Zato etična in družbena razsežnost teološko spada k samemu bistvu občestva ali communio. Revija, ki si je zastavila takšen program, se mora soočati tudi z velikimi etičnimi in družbenimi vprašanji časa. Še vedno mi gori na srcu beseda, ki jo je ob ustanovitvi revije izrekel H. U. von Balthasar: ‚Ne gre za priznanje in pohvalo, ampak za pogum, da se izpostavimo.‘ Ali smo imeli dovolj tega poguma? Ali smo v lačnem svetu razumljivo oznanjali besedo vere, ki gre do srca? Ali pa smo se raje zapirali v svoj krog?«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh