Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Večer s slikarjem in pesnikom Miklavžem Komeljem

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 20. 04. 2023 / 09:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2023 / 19:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Večer s slikarjem in pesnikom Miklavžem Komeljem
Miklavž Komelj, avtor razstave Iluminacij in pesniške zbirke Med. FOTO: Ksenja Hočevar

Večer s slikarjem in pesnikom Miklavžem Komeljem

Nocoj je v Galeriji Družina odprtje razstave Iluminacij, na kateri bo predstavljena pesniška zbirka Med, slovenskega avtorja Miklavža Komelja. Potekal bo tudi pogovor z avtorjem ob izidu pesniške zbirke, ki jo bogati izbor razstavljenih umetniških del. Izid pesniške zbirke je podprla Javna agencija za knjigo RS.

Miklavž Komelj se je rodil leta 1973. Doslej je objavil knjige poezije Luč delfina (1991), Jantar časa (1995), Rosa (2002), Hipodrom (2006), Nenaslovljiva imena (2008), Modra obleka (2011) in mnoge druge. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je doktoriral iz umetnostne zgodovine s tezo Pomeni narave v toskanski umetnosti prve polovice XIV. stoletja

Miklavž Komelj in voditelj večera David Ahačič. FOTO: Ksenja Hočevar

V knjižnih izdajah je med drugim uredil Zbrane pesmi Jureta Detele in izbrane esejistične fragmente iz njegove zapuščine z naslovom Orfični dokumenti (2011), neobjavljene zapise iz zapuščine Srečka Kosovela z naslovom Vsem naj bom neznan (2019) in Dopisovanja Karla Destovnika – Kajuha (2022). Prevaja iz več jezikov; v knjižni obliki so doslej izšli prevodi del Petra Petrovića Njegoša, Césarja Valleja, Djune Barnes, Fernanda Pessoe, Piera Paola Pasolinija in Alejandre Pizarnik; v pripravi za objavo so njegovi prevodi sor Juane Inés de la Cruz, Ezre Pounda in Vladimirja Majakovskega. 

Komelj se posveča tudi slikarstvu in je imel doslej pet samostojnih slikarskih razstav. Bil je tudi eden od kuratorjev stalne postavitve v ljubljanski Moderni galeriji.

»Knjiga izzveni tudi kot klic k čuječnosti«

Pesniška zbirka Med je izšla pri založbi Družina. FOTO: Ksenja Hočevar

»Knjiga Med je bila napisana v napetem zgodovinskem trenutku, enem tistih, ko se v zgodovini ravno v navideznem kaosu najjasneje pokaže delovanje onkrajzgodovinskih sil. Knjiga, ki je zasnovana kot oblikovno enoten cikel pesmi, je zavezana prepoznavanju tega delovanja v vsej paradoksnosti, v kateri se v presenetljivi bližini srečujeta absurd in smisel in v kateri se je treba odločiti med prividom in videnjem; pesmi so tako potovanja skozi različne simbolne strukture in duhovne tradicije, poskusi osmišljanja sveta pa na poti skozi misterij njegovega absolutnega smisla odpadajo kot obleka, da bi se govorica približala čisti goloti kot temeljni odločitvi, izraženi takoj na začetku. Tako knjiga izzveni tudi kot klic k čuječnosti,« je povedal avtor knjige Miklavž Komelj.

Knjigo lahko kupite tudi prek spleta.

Kupi v trgovini

Novo
Med
Poezija
Med
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh