Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova, rahlo poostrena navodila škofov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 09. 2021 / 10:01
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova, rahlo poostrena navodila škofov
Nova navodila škofov so stopila v veljavo v četrtek, 9. septembra. FOTO: Tatjana Splichal

Nova, rahlo poostrena navodila škofov

Slovenski škofje so na podlagi veljavnih vladnih odlokov in ob ponovnem večanju števila okužb s koronavirusom sprejeli nova navodila za opravljanje verske dejavnosti, ki veljajo od četrtka, 9. septembra 2021, dalje.

Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem se je obvezna medosebna razdalja med udeleženci povečala z 1 metra na vsaj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Pogoji za izvajanje verskih obredov

Za izvajanje verskih obredov je treba zagotavljati kar najmanjši možni stik med udeleženci, obvezno uporabljati zaščitne maske znotraj cerkva in tudi zunaj, kadar ni možna 1,5-metrska medosebna razdalja, obvezno razkuževati roke ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov in obvezno redno zračiti/ventilirati prostore, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

Petje v cerkvah ostaja dovoljeno

Še naprej je v cerkvah dovoljeno ljudsko in zborovsko petje. Sveto obhajilo je tudi izven svete maše na voljo, predvsem za vernike, ki se maše niso mogli udeležiti.

Sveto obhajilo je na voljo tudi izven svete maše, predvsem za vernike, ki se maše niso mogli udeležiti. FOTO: Tatjana Splichal

Pogoj PCT za katehete

Izvajanje verske ali duhovne vzgoje in izobraževanja – ravnokar se je začelo novo veroučno leto – je dovoljeno pod pogojem, da izvajalci izpolnjujejo pogoj PCT. Enako je pogoj PCT predpisan za vse veroučence in ostale udeležence, razen za otroke do 12. leta starosti.

Novost v navodilih: pri verskih obredih v cerkvah in na prostem se je obvezna medosebna razdalja med udeleženci povečala z 1 metra na vsaj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Dovoljeno obhajanje zakramentov

Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše je dovoljeno tudi obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij, prav tako je ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja, cerkveni pogrebi pa še skladno z navodili komunalnih služb.

Okrepljena molitev za bolnike in konec epidemije

Župnijska pisarna je lahko odprta le, če je v njej naenkrat poleg duhovnika zgolj ena zdrava oseba ali člani istega gospodinjstva. Obenem slovenski škofje ponovno pozivajo vse duhovnike in vernike k okrepljeni molitvi za bolnike in konec epidemije.

Nalaganje
Nazaj na vrh