Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Navodila škofov spremenjena le v eni točki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 08. 2021 / 06:22
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Navodila škofov spremenjena le v eni točki
Navodila glede izvajanja svetih maš in prejemanja obhajila ostajajo nespremenjena. FOTO: Tatjana Splichal

Navodila škofov spremenjena le v eni točki

Potem ko je slovenska vlada na petkovi 252. dopisni seji sprejela tudi nov odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, so se nanj odzvali tudi slovenski škofje z rahlo osveženimi navodili.

Vlada je tako, kot so sporočili z ministrstva za kulturo, v novem odloku, ki v veljavo stopa danes in bo veljal do vključno nedelje, 22. avgusta 2021, ohranila dosedanje ukrepe in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, odlok pa ne ureja več dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja. Dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT so po novem enotno urejena v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužb in širjenja okužb z novim koronavirusom.

Nova navodila slovenskih škofov veljajo od ponedeljka, 16. avgusta, do vključno nedelje, 22. avgusta 2021.

Pogoj PCT za izvajalce verske vzgoje in izobraževanja

»Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izvajajo, izpolnjujejo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT), kar dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2,« je zapisano v četrti točki drugega člena novega »verskega« odloka.

Povsem nova je peta točka škofovskih navodil

Z njim so se, kot so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK), seznanili tudi slovenski škofje in na podlagi te pravne podlage sprejeli rahlo osvežena navodila za obdobje od poprazničnega ponedeljka, 16. avgusta, do vključno nedelje, 22. avgusta 2021. Povsem nova je peta točka, ki skladno z vladnim odlokom pravi, da je izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja dovoljeno le pod pogojem, da izvajalci izpolnjujejo pogoj PCT.

Izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno pod pogojem, da izvajalci izpolnjujejo pogoj (PCT), kar dokazujejo z dokazili, določenimi v odloku, ki ureja začasne ukrepe za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Ostala navodila ostajajo nespremenjena

Ostala navodila ostajajo nespremenjena. Tako mora biti pri verskih obredih v cerkvah in na prostem medosebna razdalja med udeleženci (razen med člani skupnega gospodinjstva) vsaj en meter, hkrati je treba zagotavljati najmanjši možni stik med udeleženci. Uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva je obvezna, zunaj pa zgolj, če ni mogoče zagotoviti zadostne medosebne razdalje. Prav tako je obvezno razkuževanje rok ob vstopu v cerkve ali druge zaprte prostore in izstopu iz njih, obvezno je tudi redno prezračevanje/ventiliranje zaprtih prostorov.

Kako je z obhajanjem zakramentov?

V cerkvah je dovoljeno ljudsko in zborovsko petje. Verniki, predvsem tisti, ki se maše niso mogli udeležiti, lahko obhajilo prejemajo tudi izven svete maše. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij, ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ tudi podeljevanje bolniškega maziljenja, cerkveni pogrebi pa še skladno z navodili komunalnih služb.

Okrepljena molitev za bolnike in konec epidemije

Župnijska pisarna je lahko, enako kot doslej, odprta pod pogojem, da je v njej naenkrat poleg duhovnika samo ena oseba ali člani istega gospodinjstva. Ravno tako so slovenski škofje, podpisani pod nova navodila, ki se spreminjajo skladno z spremembami vladnih odlokov, ponovno pozvali vse duhovnike in vernike k okrepljeni molitvi za bolnike in konec epidemije covida-19.

Nalaganje
Nazaj na vrh