Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova razprava o splavu v Liechtensteinu

Objava: 25. 04. 2012 / 06:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova razprava o splavu v Liechtensteinu

Šele minulo jesen se je 52% okoli 36.000 državljanov z referendumom izreklo proti legalizaciji splava.

V Liechtensteinu sta se pojavili dve novi pobudi za legalizacijo splava. Kot poročanje švicarskih medijev povzema avstrijska katoliška agencija Kathpress, sta bila parlamentu male kneževine predložena dva nova zakonska osnutka; opravljanje umetnih prekinitev nosečnosti je v Liechtensteinu zaenkrat prepovedano.

Prvi predlog je prišel na pobudo zelene alternativne Svobodne liste in se zgleduje po švicarskem vzoru, kjer je opravljanje splava do dvanajstega tedna nosečnosti dovoljeno. Drugi predlog so vložili poslanci obeh vladajočih strank, Domovinske zveze in Napredne državljanske stranke, po njem pa naj bi bilo nekaznivo opravljanje splava v tujini, medtem ko naj bi v Liechtensteinu umetna prekinitev nosečnosti še naprej ostala prepovedana.

Pri tej kompromisni rešitvi naj bi šlo za 'dekriminalizacijo nosečnic', so švicarski mediji navedli besede politikov obeh vladajočih strank v Liechtensteinu. Kritiki predlog zavračajo, razprava o splavu pa se bo očitno razširila tudi preko meja kneževine. V 'sivem' območju so se tako znašli splavi s pomočjo medicinskih preparatov – te si lahko nosečnice priskrbijo v tujini, vendar je njihova uporaba v Liechtensteinu kaznivo dejanje.

Šele minulo jesen se je 52% okoli 36.000 državljanov te male evropske države z referendumom izreklo proti legalizaciji splava. Tamkajšnji prestolonaslednik, princ Alois, je pred referendumom jasno izrazil svoje nasprotovanje umetnim prekinitvam nosečnosti in je zagrozil, da zakona o legalizaciji ne bo podpisal. Svojo odločitev je utemeljil s pojasnilom, da bi tako zasnovani zakonski predlog dopuščal ne le splavov v prvih dvanajstih tednih nosečnosti, pač pa tudi neomejene prekinitve pri sumu nepravilnega razvoja otroka v maternici.

Opazovalci po navedbah švicarskih medijev novemu predlogu Svobodne liste ne pripisujejo kaj dosti možnosti za uspeh. Katoliška Cerkev, ki ji pripada okoli 80% prebivalcev Liechtensteina, vedno znova poudarja svoje nasprotovanje umetnim prekinitvam nosečnosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh