Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova romarska pot v Dublinu

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 30. 05. 2012 / 07:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nova romarska pot v Dublinu

Romanje predvideva postanke za molitev v sedmih cerkvah, ki veljajo za najstarejše v mestu.

Pred začetkom junijskega mednarodnega evharističnega kongresa so v Dublinu na Irskem nedavno predstavili novo romarsko pot. Ta poteka skozi mestno središče in povezuje tako katoliške kot anglikanske cerkve. Romanje predvideva postanke za molitev v sedmih cerkvah, ki veljajo za najstarejše v mestu (St. James, Our Lady of Mount Carmel, John’s Lane, St. Ann’s na Dawson Street, St. Mary of the Angels, St. Michan’s na Haston Street in St. Mary’s Pro-Cathedral).

Zamisel romanje po Dublinu delno izvira iz znamenitega romanja v Santiago de Compostela, delno pa tudi iz tradicionalne pobožnosti domačinov obiskovanja sedmih cerkva na veliki četrtek. Celotna pot traja približno štiri ure. Vrstni red cerkva romarji lahko izberejo sami. Tisti, ki se bodo za to romanje odločili v tednu pred kongresom in med njim, torej med 2. in 16. junijem, bodo prejeli posebno 'romarsko prepustnico'. Kot je v navadi na podobnih romanjih, bodo v njej lahko zbirali žige s posameznih romarskih točk. Potrdila o udeležbi bodo na voljo v eni izmed cerkva, kjer se bo za romarje vsak popoldan obhajala sveta maša.

Vsaka izmed sedmih cerkva predstavlja posebno zanimivost. Cerkev, ki je posvečena sv. Jakobu, je povezava med dublinskim romanjem in romanjem v Santiago de Compostela, saj se nahaja blizu kraja, ki je bilo v srednjem veku izhodišče irskih romarjev za nadaljevanje poti preko Francije in Španije. Karmeličanska cerkev je bila zgrajena v 13. stoletju, v njej pa so hranjene relikvije sv. Valentina. Anglikanska cerkev sv. Ane je med pripadniki vseh verstev znana po številnih recitalih in koncertih, ki jih prirejajo v njej. Izviri dveh kapucinskih cerkva segajo vse do 11. stoletja. Danes pa redovniki v centru ob njima opravljajo izjemno pastoralno delo, saj vsak dan sprejmejo okoli petsto brezdomcev in jim omogočijo dva dnevna obroka.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh