Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova ureditev očetovskega in starševskega varstva otrok

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 09. 2022 / 19:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 19:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova ureditev očetovskega in starševskega varstva otrok
Vlada je pojasnila, da so zakonske novosti namenjene lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja. FOTO: Tatjana Splichal

Nova ureditev očetovskega in starševskega varstva otrok

Vlada je na četrtkovi 17. redni seji razpravljala o novi ureditvi očetovskega in starševskega varstva otrok in določila besedilo predloga novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je poslala v obravnavo državnemu zboru po skrajšanem postopku. Finančne posledice skupaj znašajo 13,17 milijona € v letu 2023 in 19,86 milijona € v letu 2024.

Vlada je pojasnila, da so zakonske novosti namenjene lažjemu usklajevanju poklicnega in družinskega življenja. S predlogom novele bo oče od sedanjih 30 dni lahko izrabil 15 koledarskih dni očetovskega dopusta od otrokovega rojstva do 3. meseca starosti. Preostalih 15 dni, ki jih je bilo doslej možno porabiti do otrokovega končanega 1. razreda osnovne šole, pa postane del starševskega dopusta v delu, ki ni prenosljiv.

Kaj piše v predlogu novele?

V predlogu novele se pravica do starševskega dopusta za vsakega od staršev določi v trajanju 160 dni, pri čemer je 60 dni za vsakega neprenosljivih. Kadar torej oče na mater prenese vseh 100 dni starševskega dopusta, lahko mati – kot že doslej – izrabi 260 dni starševskega dopusta, očetu pa ostane še 60 dni, ki so neprenosljivi in jih izrabi do 8. leta otrokove starosti. Enako velja tudi obratno.

Kaj to pomeni v praksi?

V praksi se torej očetovski dopust skrajšuje s 30 na 15 dni, hkrati pa očetje na novo dobijo 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Mati lahko še vedno izrabi skupno 365 dni dopusta (105 dni materinskega + 160 dni lastnega starševskega + 100 dni prenosljivega očetovega starševskega). Oče lahko 60 dni neprenosljivega dopusta izrabi tudi v času materinskega dopusta matere in vse do 8. leta otrokove starosti, lahko tudi v več delih.

Pravica do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva

V predlogu novele se zgornja omejitev pri očetovskem in starševskem nadomestilu veže na dvainpolkratnik zadnje znane povprečne bruto plače v Sloveniji za preteklo leto. Trajanje pravice do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva se podaljša do otrokovega 8. leta starosti (in ne več do konca 1. razreda osnovne šole), obenem bosta lahko oba starša delala s krajšim delovnim časom zaradi starševstva, a skupna izraba pravice ne sme presegati 20 ur tedensko.

Če je otrok v zavodu, v katerem ima celodnevno brezplačno oskrbo

V primeru, da je otrok v zavodu, v katerem ima celodnevno brezplačno oskrbo, bo lahko eden od staršev upravičen do delnega plačila za izgubljeni dohodek tudi za 20 ali 30 ur za obdobje enega leta, če je otrok vsaj 180 ali 270 dni bival doma in so starši v obeh primerih dejansko skrbeli zanj v zadnjem letu pred vložitvijo vloge, so še sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Kupi v trgovini

Priročnik za starše
Družina in vzgoja
9,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh