Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova vinska kraljice Slovenije je Gorenjka z belokranjskim poreklom

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 01. 2023 / 11:17
Oznake: Mladi, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2023 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova vinska kraljice Slovenije je Gorenjka z belokranjskim poreklom
Kronanje nove vinske kraljice Maje Pečarič. FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Nova vinska kraljice Slovenije je Gorenjka z belokranjskim poreklom

V Radencih so okronali novo, že 26. Vinsko kraljico Slovenije. To je postala 23-letna Gorenjka Maja Pečarič, katere drugi dom je Bela krajina, kamor jo vleče ljubezen do vinogradništva in vinarstva.

»V tem letu bom s svojim udejstvovanjem na dogodkih po vsej Sloveniji poosebljala trud in delo vseh vinogradnikov in vinarjev ter vinsko kulturo, ki se prepleta s preostalim turizmom in prepoznavnostjo Slovenije kot vinske dežele,« je ob podelitvi naziva povedala Pečaričeva.

Pomaga pri delu in promociji

Navezanost na vinograde je nova vinska kraljica podedovala po očetu. Velikokrat se zapelje v Belo krajino, kjer Pečaričevi obdelujejo vinograde. Po svojih močeh pomaga pri raznih opravilih v vinogradu in kleti ter promociji. Vino, s katerim se bo predstavljala letošnja vinska kraljica, je kakovostno polsuho rose vino z zaščitenim geografskim poreklom iz sort modra frankinja in žametna črnina, letnik 2022, iz Vinske kleti Pečarič – Meginc v Beli krajini, v kateri obdelujejo štiri hektarje vinogradov.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Pobeg v gore

Po končani gimnaziji v Kranju se je Pečaričeva vpisala na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer živilstvo in prehrana. Septembra 2021 je diplomirala, zdaj pa zaključuje drugi letnik magistrskega študija in že piše magistrsko delo. Ko ni v družbi študijske literature, predavalnic, vinogradov, kleti ali vinskega kozarca, izkoristi priložnost za pobege v gore. Narava jo je zmeraj posebej privlačila. Že dobro leto brusi pete pri folklorni skupini Iskraemeco.

Nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije je Pomurski sejem.

Vinogradi so del našega kulturnega izročila

Ministrica Irena Šinko, ki je bila častna pokroviteljica 26. Vinske kraljice Slovenije, je v nagovoru dejala, da je vinogradništvo v Sloveniji kljub majhnemu obsegu pomembna kmetijska panoga, ne samo zaradi svoje gospodarske vloge, ampak tudi zaradi ohranjanja kulturne krajine in poseljenosti slovenskega podeželja, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Kmetijska ministrica Irena Šinko: »Vloga vinske kraljice je med drugim ozaveščanje o kulturi zmernega pitja.« FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

»Naše vino in vinogradi pripovedujejo zgodbo o zgodovini naroda in so del našega skupnega kulturnega izročila. Prav zato je izredno pomembno, da znamo slovensko vinogradništvo in vinarstvo ceniti in spoštovati ter značilnosti naših vin ustrezno predstaviti javnosti. Pri tem ima izjemno pomembno vlogo tudi vinska kraljica, katere poslanstvo je ravno v promociji slovenskih vin, v promociji slovenskega vinogradništva ter ozaveščanju o kulturi zmernega pitja kakovostnega in vrhunskega vina,« je povedala ministrica.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca novembra
Vino
Monografije
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh