Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blažev rez vinske trte pri beltinski vinoteki

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 04. 02. 2022 / 14:49
Oznake: Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2022 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blažev rez vinske trte pri beltinski vinoteki
Ob godu svetega Blaža je prvi rez vinske trte opravil podpredsednik Društva vinogradnikov Beltinci Jože Slavic. FOTO: J. Ž.

Blažev rez vinske trte pri beltinski vinoteki

Na god svetega Blaža mučenca je bilo v Beltincih še posebej slovesno, saj so člani Vinogradniškega društva Beltinci pripravili vinogradniški dogodek, kjer so opravili prvi rez vinske trte, ki raste na brajdah pri vinoteki v središču Beltincev, nedaleč stran od župnijske cerkve.

Na Blaževem rezu vinske trte se je v četrtek, 3. februarja, zbralo kar nekaj članov društva, kajti sv. Blaž je zavetnik in zaščitnik vinogradnikov in ob tem prazniku se lahko začnejo prva dela v vinogradu. Vsem, ki so se udeležili Blaževega reza je nekaj vinske trte s škarjami obrezal podpredsednik Društva vinogradnikov Beltinci Jože Slavic, pomagali pa so mu ostali člani.

Maša in blagoslov za dobro letino

Ob godu svetega Blaža so se beltinski vinogradniki udeležili svete maše v beltinski župnijski cerkvi sv. Ladislava, kjer so prejeli Blažev blagoslov za dobro letino, da bi bilo čim manj vremenskih neprilik in da bi grozdje, ki ga pridelujejo vinogradniki, v jeseni bogato obrodilo in bi vinogradniki pridelali odlično vinsko kapljico. Tako so pred časom opravili delovno akcijo, saj so postavili nove lesene akacijeve sohe in napeljali vinsko trto. Tako so na novo uredili leseno brajdo, kakršna je bila nekoč po domačijah. Obnovili so še tudi tablice z imeni vinske trte. V beltinskem društvenem vinogradu raste več različnih sort žlahtne vinske trte.

Nazdravili z vinom lanskega letnika

Za člane društva je bilo ponovoletno srečanje ob brajdah in vinoteki ob god sv. Blaža nekaj lepega in nepozabnega, ob tem pa so še nazdravili z vinom lanskega letnika, ki so ga vinogradniki prinesli na degustacijo iz svojih vinskih kleti. Tako člani društva ohranjajo spomine in čase nekdanjih kmečkih brajd z vinsko trto. Blažev rez vinske trte je potekal v domačem vzdušju, kot je bilo to nekoč na vsakem kmečkem dvorišču, kjer so imeli brajde z vinsko trto.

Kupi v trgovini

Kip sv. Blaž 21,5 cm
Svetniki
25,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh