Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove skrbi v Vatikanu: aretacija zaradi kraje dragocenega rokopisa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 06. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 07:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove skrbi v Vatikanu: aretacija zaradi kraje dragocenega rokopisa
Nekdanji vatikanski uslužbenec v priporu čaka na uradno obtožnico, ki ga bremeni prikrivanja odtujenega blaga, izsiljevanja in goljufije. FOTO: Tatjana Splichal (izrez)

Nove skrbi v Vatikanu: aretacija zaradi kraje dragocenega rokopisa

Vatikanska policija je pred dnevi aretirala nekdanjega uslužbenca Uprave bazilike sv. Petra: Italijan je obtožen prikrivanja odtujenega blaga, izsiljevanja in goljufije. Italijanski mediji so se pri poročanju sklicevali na vatikansko državno tožilstvo.

Nekdanji vatikanski uslužbenec je bil aretiran, ko je kardinalu Mauru Gambettiju, papeževemu generalnemu vikarju za mesto Vatikan, poskušal prodati zgodovinski rokopis, ki ga je pred tem sam odtujil iz arhiva uprave. Kardinal Gambetti je nadškof bazilike sv. Petra in predsednik njene uprave. Primer je prijavil vatikanski žandarmeriji, ki je moškega aretirala po »nastavljenem« sestanku za prodajo. Po navedbah italijanskih medijev nekdanji uslužbenec zdaj v vatikanskem priporu čaka na uradno obtožnico, vest pa so po navedbah britanskega The Catholic Herald potrdili tudi v Vatikanu.

Osumljenec naj bi bil Alfio Maria Daniele Pergolizzi, umetnostni zgodovinar, ki je v letih med 1995 in 2011 vodil tiskovni urad pri Upravi bazilike sv. Petra.

V poročilu vatikanskih medijev osumljenec sicer ni imenovan, druga italijanska občila pa ga omenjajo kot Alfia Mario Danieleja Pergolizzija, umetnostnega zgodovinarja, ki je v letih med 1995 in 2011 vodil tiskovni urad pri Upravi bazilike sv. Petra. Mediji navajajo, da se je Pergolizzi v spremstvu druge neimenovane osebe 27. maja sestal s kardinalom Gambettijem, da bi mu prodal omenjeni rokopis.

Berninijev baldahin nad glavnim oltarjem bazilike sv. Petra. FOTO: Ricardo André Frantz/Wikipedia

Dvomi glede dragocenega rokopisa

Ukradeni dokument naj bi bil tehnični priročnik iz kroga italijanskega kiparja Gian Lorenza Berninija (1598-1680). Rokopis iz 17. stoletja opisuje metode za pozlačevanje stebrov baldahina nad glavnim oltarjem v baziliki sv. Petra. Po navedbah spletnega portala Crux pa je najmanj ena oseba, ki rokopis pozna, izrazila dvom, ali je bil ta sploh kdaj del arhiva bazilike.

Berninijev baldahin, baročna mojstrovina, stoji pod kupolo bazilike sv. Petra in nad glavnim oltarjem bazilike - torej nad grobom apostola Petra, prvega papeža in zavetnika svetišča.

Bernini je skoraj 30 metrov visoki baldahin ustvaril v letih med 1624 in 1633. Baročna mojstrovina stoji pod kupolo bazilike sv. Petra in nad glavnim oltarjem bazilike - torej nad grobom apostola Petra, prvega papeža in zavetnika svetišča. Kupolo trenutno restavrirajo, zato je prekrita s ponjavami.

Po navedbah spletnega portala Vatican News je Uprava bazilike sv. Petra obvestila vatikanskega tožilca, da je bil rokopis prvotno del njenega arhiva, vendar je pozneje izginil, šele leta 2021 pa se je kot fotokopija znova pojavil v knjigi, ki je izšla istega leta in jo je uredil Pergolizzi. Ta naj bi zdaj poskušal dokument prodati Vatikanu.

Zrežirano srečanje

Med srečanjem 27. maja naj bi kardinal Gambetti Pergolizziju v zameno za rokopis izročil ček za okoli 130.000 dolarjev, vendar je bila transakcija past: kmalu zatem so Pergolizzija in osebo, ki je bila z njim, pridržali pred Domom sv. Marte, kjer biva papež Frančišek, in oba so zaslišali vatikanski žandarji. Medtem ko je bil neimenovani spremljevalec izpuščen na prostost, so Pergolizzija priprli in po navedbah medijev zdaj torej v vatikanski zaporni celici čaka na uradno obtožnico.

Tožilec v novem primeru je italijanski odvetniški veteran Alessandro Diddi, ki je bil glavni tožilec tudi v nedavnem »procesu stoletja« zaradi finančnih goljufij, v katerem je bil med drugimi obsojen tudi italijanski kardinal Angelo Becciu.

Po navedbah Vatican News je bil »v zadnjih dneh deležen dveh zaslišanj, prihodnji teden pa bo tožilec v soglasju s preiskovalnim sodnikom sprejel odločitev glede obtožnice«. Vatikanski tožilec je italijanski odvetniški veteran Alessandro Diddi, ki je bil glavni tožilec tudi v nedavnem »procesu stoletja« zaradi finančnih goljufij, v katerem je bilo obsojenih devet obtožencev, med njimi tudi italijanski kardinal Angelo Becciu.

Drugi italijanski mediji so po navedbah Catholic Heralda še poročali, da so italijanske oblasti zasegle določeno blago, ki ga je Pergolizzi hranil v skladišču, domnevno zaradi iskanja drugih predmetov, ki bi jih morda odnesel iz Vatikana v času svojega mandata.

Nalaganje
Nazaj na vrh