Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gol moški oskrunil vatikanski oltar, po dogodku spokorni obred

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 06. 2023 / 12:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.06.2023 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gol moški oskrunil vatikanski oltar, po dogodku spokorni obred
Kardinal Mauro Gambetti obhaja spokorni obred v baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Gol moški oskrunil vatikanski oltar, po dogodku spokorni obred

Italijanski kardinal Mauro Gambetti, nadduhovnik bazilike sv. Petra v Vatikanu, je minuli konec tedna obhajal spokorni obred v baziliki, potem ko je nekaj dni prej na glavni oltar skočil gol moški, očitno v znak protesta proti vojni v Ukrajini.

Do izgreda je prišlo v četrtek, 1. junija, pozno popoldne, ko se je bazilika sv. Petra pripravljala na zaprtje vrat za obiskovalce in turiste, poroča spletni portal Crux: v baziliko je vstopil 34-letni moški rusko-poljskega rodu, ki naj bi trpel za hudo obliko depresije in različnimi duševnimi motnjami. Odpravil se je do glavnega oltarja, kjer se je slekel, skočil nanj popolnoma gol, na sebi je ohranil le športne copate, na hrbtu pa je imel napis »Rešite otroke Ukrajine«.

Vprašanje vračanja ukrajinskih otrok, deportiranih v Rusijo, je za Vatikan v zadnjem času precej žgoča tema.

Vprašanje vračanja ukrajinskih otrok, deportiranih v Rusijo, je za Vatikan v zadnjem času razmeroma žgoča tema, saj je papež Frančišek že večkrat izrazil pripravljenost Svetega sedeža za pomoč, prav za to pa ga je med obiskom v Vatikanu prejšnji mesec prosil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, spominjajo pri Cruxu.

Storilec izgnan iz Italije

Na družbenih omrežjih so se začele širiti fotografije, ki so jih posneli obiskovalci bazilike in vodiči, navzoči v času četrtkovega izgreda: te prikazujejo moškega, ki sicer ni kričal ali kazal kakršnih koli znamenj fizičnega nasilja, kako stoji na marmornatem oltarju med tremi okrašenimi svečniki pod znamenitim baldahinom, ki ga je oblikoval znani italijanski kipar Gian Lorenzo Bernini.

V Katoliški cerkvi se spokorne obrede, vključno z bogoslužjem, obhaja za poravnavo lastnih grehov, storjenih proti Kristusu, pa tudi za poravnavo grehov ali bogoskrunstva drugih ljudi.

Vatikanski žandarji so moškega hitro odstranili z oltarja in poskrbeli, da se je znova oblekel, nato pa so ga odpeljali v svoje prostore, kjer so ugotovili njegovo istovetnost. Takoj zatem so moškega v skladu z določili pogodbe med Italijo in Svetim sedežem vatikanske oblasti predale italijanski policiji, ki mu je izdala odpustnico, vendar z odločbo, da mora zapustiti italijansko ozemlje.

V soboto je kardinal Gambetti, ki je tudi generalni vikar za mestno državo Vatikan, skupaj z duhovniki, kanoniki bazilike sv. Petra, obhajal poseben spokorni obred. V Katoliški cerkvi se spokorne obrede, vključno z bogoslužjem, obhaja za poravnavo lastnih grehov, storjenih proti Kristusu, pa tudi za poravnavo grehov ali bogoskrunstva drugih ljudi.

Kardinal med sobotnim spokornim obredom. FOTO: Vatican Media

Več kršitev varnosti v Vatikanu

Četrtkov izgred je sprožil zaskrbljenost glede varnosti in dvom v učinkovitost vatikanskih varnostnih ukrepov, saj se je imel moški čas popolnoma sleči in neopaženo splezati na oltar, preden se je naposled sprožil alarm: poleg tega je zgolj zadnji v vrsti nedavnih varnostnih kršitev v Vatikanu.

Pred nekaj več kot dvema tednoma so aretirali moškega, za katerega so ugotovili, da je duševno bolan, potem ko se je z avtomobilom zaletel v vhodna vrata svete Ane v Vatikan in se zapeljal skozi majhno mestno državo. Žandarji, ki so varovali vhodna vrata, so streljali v pnevmatike vozila, da bi ga ustavili, vendar je vozilo še naprej drvelo naprej, dokler ni prišlo do dvorišča sv. Damaza v Apostolski palači, kjer običajno sprejemajo državne voditelje in druge visoke goste, ki prihajajo na srečanja s papežem, nato pa ga je ustavila policija. Voznik avtomobila je bil pridržan, opravil je celovit zdravniški pregled in bil poslan na obvezno zdravljenje zaradi duševne bolezni.

Drug izgred se je zgodil avgusta lani, ko sta podnebna aktivista vstopili v Vatikanske muzeje in se z rokami prilepila na podstavek znamenitega Laokoontovega kipa, ki velja za eno najpomembnejših antičnih del v vatikanski zbirki in naj bi izviral iz 1. stoletja. Aktivista, predstavnika okoljske skupine »Zadnja generacija«, sta obesila tudi plakat z napisom »Zadnja generacija: brez plina in brez ogljika«. Pred dnevi sta se morala zglasiti pred vatikanskim sodiščem.

Nalaganje
Nazaj na vrh