Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prilepljena na Laokoonta: podnebna aktivista pred vatikanskim sodiščem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 05. 2023 / 09:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2023 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prilepljena na Laokoonta: podnebna aktivista pred vatikanskim sodiščem
Laokoontova skupina v Vatikanskih muzejih. FOTO: Wikipedia

Prilepljena na Laokoonta: podnebna aktivista pred vatikanskim sodiščem

Pred vatikansko sodišče sta ta teden stopila podnebna aktivista, predstavnika t. i. »Zadnje generacije«, zaradi domnevne povzročitve materialne škode.

Avgusta lani sta se namreč 25-letna študentka umetnosti in 62-letni zdravstveni delavec prilepila na podstavek znamenitega kipa Laokoontova skupina v Vatikanskih muzejih, tretji član skupine pa je njuno dejanje posnel. Aktivisti so na ta način želeli opozoriti na katastrofalne posledice okoljske problematike. Poleg Vatikanskih muzejev so podobne »akcije« izvedli tudi v Galeriji Uffizi v Firencah, v galeriji v Milanu in v Narodni galeriji v Londonu.

Obtožena aktivista ob prihodu na vatikansko sodišče. FOTO: Vatican Media

Obtožena sta sodišču zagotovila, da nista želela poškodovati okoli 2.000 let stare umetnine iz marmorja.

»Strokovna« priprava na protest

Predsedujoči sodnik Giuseppe Pignatone je minulo sredo zaslišal študentko in zdravstvenega delavca, medtem ko se tretji obtoženi zaslišanja v Vatikanu ni udeležil. Navzoča sta sodišču zagotovila, da nista želela poškodovati okoli 2.000 let stare umetnine iz marmorja. Predhodno sta se poučila o materialu, lepilu in topilu, je pojasnila študentka umetnosti, ki je obiskovala tudi tečaje restavriranja. Na njeni koži ni ostalo nobenih delcev umetnine, »le malce prahu«.

Podstavek je veliko mlajši od kipa, ki prikazuje smrtni boj antičnega lika Laokoona. FOTO: Wikipedia

Kot priča je med drugim nastopil restavrator, ki je po dejanju poskrbel za podstavek dragocenega kipa. Kot je pojasnil, so poškodbe uspeli zakriti. Delo je trajalo približno teden dni, manj, kot so sprva pričakovali. Muzeji so prosili za čim hitrejše popravilo škode, da bi bila Laokoontova skupina spet dostopna obiskovalcem. Izvedenec je tudi pojasnil, da je podstavek, ki verjetno izvira iz 19. stoletja, veliko mlajši od kipa, ki prikazuje smrtni boj antičnega lika Laokoona. Na vprašanje, ali naj bi tudi podstavek uvrstili med umetniška dela, je odgovoril: »Seveda, vsekakor.«

Okoljski aktivisti so v zadnjih tednih v Italiji znova izvedli nekaj protestnih »akcij«.

Italija pozvala k sprejetju zakona proti okoljskemu vandalizmu

Sojenje se bo nadaljevalo 12. junija. Po poročanju italijanskih medijev aktivistom grozi zaporna kazen do treh let in denarna kazen do približno 3.000 evrov. Skupina »Zadnja generacija« je pred sojenjem pozvala papeža Frančiška, naj jasno izpostavi »dramatično nujnost« ukrepanja zaradi podnebnih sprememb.

V zadnjih tednih se je organizacija v Italiji večkrat znašla na naslovnicah časnikov, med drugim je z barvami »napadla« vodnjak Trevi v Rimu. Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je nato pozval k sprejetju zakona proti okoljskemu vandalizmu. Pred dnevi sta se aktivista pred stavbo senata v Rimu prekrila z muljem, s čimer sta namigovala na poplave v italijanski pokrajini Emilija-Romanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh