Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan se pridružuje pariškemu podnebnemu sporazumu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 10. 2022 / 11:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan se pridružuje pariškemu podnebnemu sporazumu
Skrb za stvarstvo je naša skupna naloga. FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan se pridružuje pariškemu podnebnemu sporazumu

Po Okvirni konvenciji Združenih narodov o spremembi podnebja se danes tudi Vatikanska mestna država pridružuje Pariškemu podnebnemu sporazumu.

Ustrezni dokumenti za Sveti sedež stopijo v veljavo na praznik bogoslužnega spomina sv. Frančiška Asiškega, so včeraj sporočili iz Vatikana. V začetku letošnjega julija je Vatikan pri glavnem tajništvu Združenih narodov shranil listino za okvirno konvencijo. Po zakonsko predpisanem dvomesečnem obdobju je Vatikanski državi zdaj omogočen pristop k Pariškemu sporazumu.

Vatikanska mestna država se je med drugim zavezala, da bo do leta 2050 zmanjšala izpuste na ničlo.

Vatikanska mestna država se je med drugim zavezala, da bo do leta 2050 zmanjšala izpuste na ničlo, kar naj bi ji uspelo z boljšim okoljskim upravljanjem. Sveti sedež želi spodbujati tudi izobraževanje na področju celostnega okoljevarstva.

Vatikan ob pristopu Pariškemu sporazumu danes prireja konferenco na temo »Skrb za skupni dom«, ki se navezuje na okoljsko okrožnico papeža Frančiška Hvaljen, moj Gospod. Med govorniki bodo Joachim von Braun, predsednik Papeške akademije znanosti, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin in vatikanski »razvojni minister« kardinal Michael Czerny.

Pariški sporazum je bil sklenjen na konferenci ZN o podnebnih spremembah leta 2015.

Okvirna konvencija o spremembi podnebja je mednarodni okoljski sporazum Združenih narodov. Pariški sporazum je bil sklenjen na konferenci ZN o podnebnih spremembah leta 2015. Dogovorjeno je bilo, da bodo države podpisnice sprejele ukrepe za omejitev globalnega segrevanja na manj kot dve stopinji Celzija.

Nalaganje
Nazaj na vrh