Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove vatikanske znamke posvečene pomenljivim obletnicam

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 08. 2021 / 07:15
Oznake: Cerkev, Kultura
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2021 / 07:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove vatikanske znamke posvečene pomenljivim obletnicam
Dante z Božansko komedijo FOTO: Wikipedia

Nove vatikanske znamke posvečene pomenljivim obletnicam

V Vatikanu bodo 8. septembra izdali nove priložnostne znamke, s katerimi bodo zaznamovali evharistični kongres na Madžarskem in pet pomenljivih obletnic.

Kot poroča Radio Vatikan, bodo znamke obeležile 52. mednarodni evharistični kongres v Budimpešti, 100. obletnico ustanovitve Katoliške univerze Svetega Srca, 700. obletnico smrti pesnika Danteja Alighierija, 450. obletnico rojstva slikarja Caravaggia in 300. obletnico ustanovitve pasijonistov, z letalskim pismom pa se bodo spomnili 400. obletnice smrti sv. Roberta Bellarmina.

52. mednarodni evharistični kongres v Budimpešti

52. mednarodni evharistični kongres v madžarski prestolnici letos prirejajo med 7. in 12. septembrom. V nagovoru udeležencem plenarnega zasedanja Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese 10. novembra 2018 je papež Frančišek poudaril, da obhajanje evharističnega kongresa v velikem in sodobnem evropskem mestu, kot je Budimpešta, »kjer so evangelij in oblike verske pripadnosti postali obrobni, pomeni sodelovati z Božjo milostjo, da bi prek molitve in dejavnosti širili evharistično kulturo, torej način mišljenja in delovanja, ki je utemeljen na Zakramentu, zaznava pa se ga tudi onkraj cerkvene pripadnosti«.

Logotip 52. evharističnega kongresa v Budimpešti FOTO: Vatican Media

Na znamki za 1,15 evra je upodobljen logotip letošnjega kongresa skupaj s stiliziranim zemljevidom Madžarske. Znamka za 1,10 evra poleg logotipa prikazuje še obris parlamenta, ki bo gostil nekatere dogodke v okviru kongresa. Voda, ki izhaja iz evharističnih simbolov, se izliva v Donavo, katere delta predstavlja raj na zemlji v Romuniji.

100. obletnica ustanovitve Katoliške univerze Svetega Srca

1. novembra 2020 se je uradno začelo 100. študijsko leto Univerze italijanskih katoličanov, ki jo je leta 1921 ustanovil p. Agostino Gemelli. Geslo, ki so ga izbrali za obhajanje tega pomenljivega jubileja, je »Stoletje zgodovine pred nami«. Katoliške univerze Svetega Srca ni le največja katoliška univerza v Evropi, temveč tudi edina italijanska univerza nacionaliho razsežnosti, saj ima svoje kampuse v Milanu, Piacenzi, Cremoni, Brescii in Rimu.

Katoliška univerza Svetega Srca, kampus v Milanu FOTO: Wikipedia

Znamka, ki jo je oblikoval umetnik Marco Ventura, na levi strani prikazuje pročelje starodavnega samostana sv. Ambroža, ki ga je zasnoval Bramante. Univerza ga je kupila leta 1927, čez pet let pa je postal njen glavni sedež. Na desni strani je podoba Svetega Srca Jezusovega, ki je v središču univerzitetne kapele. Izdelavo te slike je p. Gemelli leta 1924 naročil umetniku Lodovicu Pogliaghiju, njeno reprodukcijo pa prejmejo vsi študentje ob podelitvi diplom. Na sprednjem delu znamke je upodobljena še knjiga, ki predstavlja znanje, razsvetljeno z vero, ter pergament, znamenje dosežene akademske izobrazbe.

700. obletnica smrti Danteja Alighierija

Ob 700. obletnici smrti največjega italijanskega pesnika se tudi Vatikanski filatelistični urad pridružuje številnemu zboru tistih, ki želijo počastiti pesnikov spomin s posebno filatelistično izdajo. Dante se je prek svoje najbolj znane pesnitve izkazal za »preroka upanja in za pričo žeje po neskončnem, ki je v srcu človeka.« Veliko bolje kot mnogi drugi je znal prek lepote poezije izraziti globino skrivnosti Boga in ljubezni«.

Dante Alighieri FOTO: Wikipedia

Navdih za oblikovanje lističa s štirimi znamkami v vrednosti 1,15 evra je umetnik Gabriele Dell’Otto dobil v XXIV. spevu Raja, v katerem sv. Peter pesnika izprašuje o veri. Prikazan je trenutek, ko Dante skuša prvaku apostolov pojasniti temeljne verske resnice; na zgornjem delu lističa je napisana tercina, v kateri pesnik opiše vero kot »iskro živo, ki bruhne v plamen z neugnano silo in kakor zvezda v meni soj razliva« (145-147). Dantejeva prosojnost omogoča zaslutiti iskro vere, ki se širi iz srca ter postane goreč plamen, ki kakor sijoča zvezda razsvetljuje nočno nebo.

450. obletnica Caravaggievega rojstva

Pred 450 leti se je v Milanu rodil Michelangelo Merisi, znan kot Caravaggio, sijajen umetnik z nemirno in burno osebnostjo, ki so jo, tako kot njegovo slikarstvo, zaznamovali kontrasti svetlobe in sence. Čeprav je kmalu postal slaven in so mu nasprotovali najmočnejši možje v Italiji, je Caravaggio navdih črpal iz najnižjih slojev in obrobja družbe. V umetnikovih delih je verska tematika združena s socialno, saj so ubogi tisti, ki razodevajo božansko.

Caravaggio FOTO: Vatican Media

Listič, ki obeležuje 450. obletnico Caravaggievega rojstva, prikazuje sliko mučeništva sv. Mateja, ki je bila ustvarjena med 1600 ter 1601, hranijo pa jo v kapeli Contarelli v cerkvi sv. Ludvika Francoskega v Rimu. Caravaggio je to delo podpisal tako, da je samega sebe upodobil v ozadju dramatičnega prizora, kot bi se pojavil izza kulise na odru. V središču slike je krvnik, tik pred umorom svetega evangelista, ki leži pod njim in ima pogled uprt v nebo, v angela, ki mu podaja palmo, znamenje nagrade, ki ga čaka v raju.

300. obletnica ustanovitve pasijonistov

Kongregacija trpljenja Jezusa Kristusa letos obhaja tretjo stoletnico obstoja. Njen ustanovitelj, sveti Pavel od Križa, se je rodil leta 1694 v premožni verni družini. Vodili so ga veliki ideali in močan značaj. Pri 26 letih se je odpovedal obetavni prihodnosti ter si nadel črna oblačila in pričel življenje molitve in pokore v samoti kraja Monte Argentario. Leta 1727 je bil posvečen v duhovnika in se posvetil intenzivnemu misijonarskemu delovanju. Leta 1737 je v Monte Argentariu odprl prvi samostan pasijonistov.

Sveti Pavel od Križa, ustanovitelj pasijonistov FOTO: passionist.org

Vatikanska znamka, posvečena 300-letnici njihovega delovanja, prikazuje sliko sv. Pavla od Križa, ki piše pravila Kongregacije, in je shranjena v celici cerkve sv. Karla v Castellazzu Bormida. V levem zgornjem kotu je grb pasijonistov: ta vsebuje srce z napisom »JESU XPI PASSIO« (trpljenje Jezusa Kristusa), ki spominja na geslo ustanovitelja, nad njim pa je upodobljen križ.

400. obletnica smrti sv. Roberta Bellarmina

Vatikan bo 8. septembra poleg omenjenih znamk izdal tudi letalsko pismo v vrednosti 2,40 evra, s katerim bo obeležil 400. obletnico smrti sv. Roberta Bellarmina, jezuitskega teologa, pisatelja, profesorja in rektorja Rimskega kolegija. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1870, na Rimskem kolegiju je poučeval apologetiko.

Sv. Robert Bellarmino FOTO: Wikipedia

Na letalskem pismu je upodobljena svetnikova slika z oltarja, ki mu je posvečen v cerkvi sv. Ignacija Lojolskega v Rimu. Na prostoru za znamko je grb Univerze Gregoriana: v središču je Marija z Detetom Jezusom, spodaj pa napis »Sedes Sapientiae« (Sedež Modrosti), naziv, ki so ga uporabljali cerkveni očetje; pod Bellarminovo sliko je napis »Religioni et bonis artibus«, ki se nanaša na študij teologije in humanistične kulture. Ob straneh so zapisane črke AM in DG, ki pomenijo »Ad maiorem Dei gloriam« (V večjo Božjo slavo), geslo Družbe Jezusove. Na levi strani so upodobljeni heraldični elementi družine Loyola z letnico 1553, ki nakazuje začetek poučevanja filozofskih in teoloških predmetov na Rimskem kolegiju. Na desni strani pa je podoba papeža Gregorja XIII., ki je povezan z odprtjem novega sedeža Rimskega kolegija, današnje Papeške univerze Gregoriana.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh