Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

So našli »novega« Caravaggia?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 04. 2021 / 09:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 09:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
So našli »novega« Caravaggia?

So našli »novega« Caravaggia?

Špansko ministrstvo za kulturo je zaustavilo prodajo slike, ki je morda izgubljena mojstrovina italijanskega renesančnega umetnika.

Caravaggiovo Kronanje s trnjem, ki ga hranijo v Umetnostnozgodovinskem muzeju na Dunaju FOTO: Wikipedia

Španija je zaradi suma, da gre morda za izgubljeno mojstrovino italijanskega renesančnega umetnika Caravaggia iz 17. stoletja, včeraj le nekaj ur pred napovedano dražbo avkcijske hiše Ansorena v Madridu zaustavila prodajo oljne slike z naslovom Kronanje s trnjem, poroča STA.

Na sliki je upodobljen Jezus pred križanjem, v katalogu pa je delo pripisano »spremljevalcu (španskega umetnika) Joseja de Ribere« z izklicno ceno 1.500 evrov. Le nekaj ur pred začetkom dražbe je španski minister za kulturo Jose Manuel Rodriguez Uribes sporočil, da slike ni mogoče izvoziti iz države, saj obstaja sum, da gre morda za Caravaggiovo delo, kar morajo pristojni zdaj preveriti.

Sliko trenutno preučujejo različni strokovnjaki

V avkcijski hiši so pred dražbo potrdili, da bodo sliko umaknili z dražbe, saj ministrova odločitev pomeni, da je ni mogoče odpeljati iz Španije. Pojasnili so, da sliko glede avtorstva trenutno preučujejo različni strokovnjaki, vendar dodatnih informacij še nimajo.

Italijanska umetnostna zgodovinarka Maria Cristina Terzaghi z univerze v Rimu meni, da je sliko naslikal Caravaggio, saj naj bi bile na sliki vidne »močne povezave« z deli z začetka umetnikove kariere v Neaplju. Kot je pojasnila, je Jezusovo ogrinjalo na sliki takšne barve kot Salomino na Caravaggiovi sliki Saloma z glavo sv. Janeza Krstnika, ki jo hranijo v madridskem muzeju Prado. Podoba Poncija Pilata v ospredju pa spominja na sv. Petra na sliki Marija rožnega venca, ki jo hranijo v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju.

Izvirno Caravaggiovo delo?

Špansko ministrstvo za kulturo so na sliko opozorili minuli torek, na ministrstvu pa naj bi bili v stiku z muzejem Prado, od koder so sporočili, da obstaja »dovolj dokumentarnih in slogovnih dokazov, da bi slika lahko bila ... izvirno Caravaggiovo delo«. Po pogovorih je bila nato slika umaknjena iz prodaje, oznanili so tudi, da je ni mogoče izvoziti iz države. Opraviti bo treba poglobljeno tehnično in znanstveno študijo ter spodbuditi akademsko razpravo o tem, ali je mogoče sliko prepričljivo pripisati Caravaggiu.

Ministrstvo pričakuje, da bodo sliko na območni ravni zaščitile madridske oblasti, poleg tega pa se je obrnilo na vlado, naj sliko razglasi za kulturno dediščino, s čimer bi lahko zagotovili, da slika ostane v Španiji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh