Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novega primasa anglikancev še ni na vidiku

Objava: 03. 10. 2012 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novega primasa anglikancev še ni na vidiku

Ugibanja o pat položaju v odboru za imenovanja, ki naj bi britanski kraljici predlagal naslednika poslavljajočega se nadškofa v Canterburyju, Rowana Williamsa.

Imenovanje novega nadškofa v Canterburyju in obenem častnega primasa anglikanske Cerkve po vsem svetu bi lahko po navedbah britanskih medijev trajalo dlje kot je bilo sprva pričakovano. Odgovorni v Cerkvi so za britansko medijsko hišo BBC poudarili, da ima pristojna komisija ‘celo jesen čas, da sprejme ustrezno odločitev’. Naslednik pa naj bi bil vendarle znan, preden se trenutni nadškof, dvainšestdesetletni Rowan Williams, konec letošnjega decembra umakne s položaja.

Odbor za imenovanja naj bi med tridnevnim zasedanjem minuli teden sporočil ime ustreznega kandidata za naslednika nadškofa Williamsa. Po navedbah cerkvenega dopisnika britanskega časnika ‘Mail on Sunday’, Jonathana
Petreja, pa je prišlo do nekakšnega ‘pat položaja’. Yorški nadškof John Sentamu, za katerega je veljalo, da ima največ možnosti za nasledstvo, ni dobil zadostne podpore. Sentamu bo leta 2019 dopolnil sedemdeset let, kar v anglikanski Cerkvi velja za običajno upokojitveno starost. To bi bilo le leto dni po konferenci v Lambethu, enem najpomembnejših zasedanj vodstva svetovne anglikanske skupnosti.

Ob zaključku zasedanja odbora za imenovanja minuli petek zvečer je anglikanska Cerkev predstavila izjavo za javnost, v kateri je zavrnila vsa ugibanja glede morebitnega naslednika novega anglikanskega primasa. Britanski mediji so poročali o ‘nenavadno šifrirani izjavi’. Rečeno je bilo, da ‘objavo imena kandidata za naslednika nadškofa v Canterburyju pričakujejo v letošnji jeseni, kar so napovedali že pred zasedanjem komisije; delo komisije pa bo teklo še naprej’. Nadškof Williams ‘na svojem položaju ostaja do konca letošnjega decembra’.

Nejasno ostaja, ali se člani komisije niso mogli sporazumeti glede morebitnega naslednika ali pa so želeli poudariti, da notranji predlogi še ne pomenijo takojšnjega imenovanja. Praviloma komisija britanskega predsednika vlade kraljici predlaga dve imeni, ta pa ima kot poglavarka anglikanske Cerkve pravico do imenovanja novih škofov.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/C94032C163510E80C1257A870029436E?OpenDocument

Na fotografiji: trenutni anglikanski primas, canterburyjski nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh