Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi diakoni in stalni diakoni

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 06. 2019 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2019 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi diakoni in stalni diakoni

Novi diakoni in stalni diakoni

Slovenski škofiji in nadškofija so bogatejše za nove diakone kandidate za duhovništvo in stalne diakone.

V koprski škofiji z Jurijem Vončino zdaj dva stalna diakona

V soboto, 22. junija, je koprski škof Jurij Bizjak v cerkvi sv. Ane v Cerknem v stalnega diakona posvetil Jurij Vončina, ki prihaja iz Idrijskih Krnic.

Škof Jurij Bizjak je v pridigi spregovoril o diakonski službi. "V Cerkvi obstajajo tri stopnje duhovništva: diakonska in duhovniška in škofovska služba. Skozi zgodovino se je diakonat kot samostojna služba skorajda izgubil in postal le predstopnja duhovniškega posvečenja. Drugi vatikanski koncil pa je zopet uvedel diakonat kot samostojno in stalno hierarhično stopnjo, da bi sodobna Cerkev postajala vedno bolj podobna cvetočim krščanskim skupnostim prvih stoletij. "



Omenil je, da je najpomembnejše mesto diakona v socialno-karitativnih dejavnostih ali ustanovah Cerkve. "Stalni diakon večinoma opravlja svojo civilno službo in le malo jih je polno zaposlenih v cerkveni službi. Tako diakon živi in dela skupaj z ljudmi, ki so pogosto manj ali pa malo verni in posvečuje vsakdanje delo, daje krščanski zgled in kaže, da vsakdanje delo spada v Božji načrt za naše zveličanje."



Stalni diakoni so mladi možje, običajno poročeni družinski očetje, ki v sebi prepoznajo božji klic. Vendar kot stalni diakoni ne zapustijo svoje družine. "Z današnjim obredom torej stalnega diakona nikakor ne trgamo iz njegove družine, ampak zabijamo poleg šotora njegove družine še en klin in zategujemo še eno vrv, da bo njegov šotor lažje kljuboval vsem viharjem ... In spuščamo iz njegovega čolna v globino še eno sidro, da bo čoln trdneje stal na svojem mestu in bo varen pred divjanjem morja in čermi."



Tako diakon deluje v družini in župniji. Na vprašanje, kako usklajevati dolžnosti do obojega, škof odgovarja: "Mir v hiši in družini naj ostaja na prvem mestu. /.../ Zlasti nedeljske in praznične obveznosti naj se v okviru možnosti tako uredijo in razporedijo, da bo stalni diakon lahko Gospoda slavil tudi s svojo družino."
 
Kot je dejal škof Bizjak, je v svetu več kot 30.000 stalnih diakonov, v Sloveniji pa do zdaj okrog 30, v Škofiji Koper sta zdaj v službi dva stalna diakona. 

V ljubljanski nadškofiji šest diakonov kandidatov za duhovništvo in dva stalna diakona



V torek, 25. junija, je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore daroval mašo z diakonskim posvečenjem v župnijski cerkvi Šentvid pri Stični, kjer je v diakone posvetil pet škofijskih bogoslovcev Mateja Rusa iz župnije Šentvid pri Stični, Anžeta Cunka iz župnije Kranj-Kokrica, Martina Lebana iz župnije Jesenice, Tilna Oberwlderja Zupanca iz župnije Jarše, Janeza Potiska iz župnije Dol pri Ljubljani in lazarista Roka Vinka Žlenderja iz župnije Maribor – sv. Marija. V stalna diakona pa je posvetil Boštjana Koprivca in Ivana Bizjaka.



Nadškof Zore je v pridigi posvečenim dejal, naj jih navdihuje modrost, ki izhaja iz ust Najvišjega. »Njej morate prisluhniti, če hočete, da boste možje duha in Duha. Duha, ki se rodi iz človeških kreposti, in Duha, ki nad nas prihaja kot obljuba in kot dar gospoda Jezusa Kristusa.« Dodal je, da morajo biti diakoni možje vere, pogumni in močni, še posebej takrat, ko pride preizkušnja. Za premagovanje te morajo trdno in močno verovati, saj je vse na tej zemlji varljivo in nestalno. Zato morajo »svoje življenje zasidrati na Nebo, tam, kjer je Gospod Bog, Mati Božja in vaši krstni zavetniki in tam, kamor hočemo in želimo tudi mi po Božji milosti nekoč priti. Iz te vere, ki je dar, ki nam ga daje Bog, boste postali oznanjevalci.« A ne sebe, temveč oznanjevalci Jezusa Kristusa.



V novomeški škofiji kandidat za duhovništvo Blaž Franko

V torek, 25. junija, na dan državnosti, je v Šentjerneju škof Andrej Glavan podaril diakonsko posvečenje kandidatu za duhovništvo Blažu Franku. Posvečenja so se udeležili tudi rektor in nekateri bogoslovci iz rimskega semenišča Germanikum et Hungaricum, kjer je Blaž Franko študiral in kamor se po pastoralnem letniku vrača na podiplomski študij. Podporo pa so kandidatu Blažu izkazali tudi skavti, iz vrst katerih je tudi sam zrasel.

V pridigi je škof Glavan na kratko predstavil dolžnosti diakona in tudi tolažilne besede, ki prihajajo z Božje strani. ob koncu pa je dodal: "Ko te Cerkev izbira za diakonsko službo, pa zahteva od tebe, da sprejmeš še en pogoj, ki je hkrati poseben Božji dar, s tvoje strani pa potrdilo popolne predanosti: 'Da boš za vedno vztrajal in živel v celibatu in popolni čistosti.' Za to bo potreben stalen boj, pomoč boš iskal v molitvi in odpovedi – askezi. Spremljala pa te bo tudi naša molitev, molitev vernikov in skrbnih duš.

Vsi vemo, kako je včasih težko. Čeprav nekdo podari Bogu z vso velikodušnostjo svojo mladost, moči in čustva, ostane še vedno ranjen človek. In ta, recimo stari človek, pogosto skuša vzeti nazaj, kar je dal. To je stalna borba, da bi človek ostal popolnoma razpoložljiv Kristusu in hkrati bratom in sestram. Skrbi za čistost srca, da ne bo zapadlo skušnjavi bogatenja, karierizma, slave ter da ne bi kakšna oseba v tvojem srcu zasedla mesto, ki ga je Bog rezerviral zase.

V mesecu Srca Jezusovega bomo prosili Jezusa, naj te res upodobi po svojem srcu. Marija pa naj te sprejme in zaklene v svoje srce, saj je mati vseh vernih, še posebej tistih, katere je njen sin naredil deležne edinega in večnega duhovništva. Zato ostani z njo tesno povezan, naj ti bo mati in vodnica pri poslanstvu, ki ti bo danes zaupano."

Novi diakoni so nam priporočeni v molitev.

Več o stalnih diakonih si preberite tule.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh