Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi generalni tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc

Objava: 02. 10. 2008 / 06:43
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi generalni tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc

Novi generalni tajnik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE)

Dr. Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha je bil v sredo, 1. oktobra 2008 imenovan za novega generalnega tajnika Sveta evropskih škofovskih konferenc. Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) združuje štiriintrideset evropskih škofovskih konferenc. Predsednik Sveta je nadškof iz Estergoma-Budimpešte kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta zagrebški nadškof kardinal Josip Bozanić in nadškof iz Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard. Sedež ima v St. Gallnu v Švici. Več informacij o Svetu evropskih škofovskih konferenc najdete na spletni strani: http://www.ccee.ch/. Za tajnika so ga za petletni mandat soglasno izbrali predsedniki evropskih škofovskih konferenc, ki so zbrani na letnem zasedanju v Budimpešti na Madžarskem.

Da Cunha bo nadaljeval delo msgr. Alda Giordana, ki ga je papež Benedikt XVI. 7. junija letos po 13. letih službe imenoval za posebnega odposlanca in stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Svetu Evrope v Strasbourgu.

Predsednik Sveta kardinal Peter Erdö, nadškof iz Budimpešte se je novoimenovanemu tajniku skupaj s podpredsednikoma Sveta, kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebškim nadškofom in kardinalom Jeanom-Pierrom Ricardom, bordojskim nadškofom ter ostalimi predsedniki evropskih škofovskih konferenc, zahvalil za pripravljenost služiti Cerkvi v Evropi.

Da Cunha je duhovnik, ki prihaja iz lizbonske nadškofije na Portugalskem. Rojen je bil 1. junija 1968, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1993. Leta 1998 je na papeški univerzi Gregoriana v Rimu doktoriral s tezo o pojmovanju prijateljstva v delih sv. Tomaža Akvinskega. Po končanem študiju je življenje posvetil predvsem profesorskemu in znanstvenemu delu. Je avtor številnih znanstvenih publikacij.

Leta 1998 je da Cunha ustanovil združenje Ponto de Apoio à Vida, katerega cilj sta pomoč in podpora nosečim ženskam v težavnih življenjskih okoliščinah. Od leta 1998 je bil tudi kaplan ustanove Ajuda de Berço, ki sprejema in skrbi za zapuščene otroke (sirote).

Da Cunha tekoče govori angleški, francoski, italijanski in španski jezik. Kot novi tajnik se bo javnosti predstavil na novinarski konferenci, ki bo v petek, 3. oktobra 2008, ob zaključku plenarnega zasedanja v Budimpešti.


TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh