Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi krški škof Jože Marketz: dejaven predstojnik, odličen pastir in modri oče

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 02. 2020 / 11:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2020 / 06:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi krški škof Jože Marketz: dejaven predstojnik, odličen pastir in modri oče

Novi krški škof Jože Marketz: dejaven predstojnik, odličen pastir in modri oče

Papež v buli o imenovanju: prepričan, da je bil izbran pravi človek.

Jože Marketz je bil včeraj posvečen za 66. škofa krške škofije, kot smo poročali tudi na naši spletni strani. Poleg glavnega posvečevalca, salzburškega nadškofa in metropolita Franza Lacknerja, in avstrijskega vojaškega škofa Wernerja Freistetterja, dosedanjega apostolskega upravitelja krške škofije, je škofovsko posvečenje novemu škofu v Celovcu podelil tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ob polaganju rok in tihi molitvi k Svetemu Duhu so mu vsi trije podelili blagoslov za opravljanje zahtevne škofovske službe. Na koncu posvečevalnega dejanja so novo posvečenega škofa objeli in ga tako sprejeli v škofovski kolegij.

»Dejaven predstojnik, odličen pastir in modri oče«

Papeški odlok ob škofovskem imenovanju je prebral kancler krške škofije Jakob Ibounig. Sveti oče je v njem zapisal, da krška škofija pričakuje in si želi »dejavnega predstojnika, ki je obenem odličen in ljubeč pastir ter modri oče«. Kot je še zapisal papež Frančišek, je prepričan, da bo »ljubi sin Jože Marketz« znal dobro opravljati to službo, saj so ga na zahtevne škofovske obveznosti temeljito pripravile dosedanje pastoralne izkušnje. Zato se je vatikanska Kongregacija za škofe odločila, da prav njega imenuje za novega pastirja krško-celovške škofije.

Na slovesnosti je bilo slišati tudi slovensko besedo. Drugo berilo je v slovenskem jeziku prebrala Marketzeva nečakinja Maria Ladinig, posebnost včerajšnjega mašnega slavja pa so bili tudi prinašalci darov, stranke iz različnih ustanov Karitas. Nabirka slovesnega škofovskega posvečenja je namenjena projektu prihodnjega doma za brezdomce škofa Marketza kot ravnatelja Karitas.

Nagovor predarlskega škofa Elbsa: Tvoje škofovsko mesto je na strani revnih in pozabljenih

Po besedah Benna Elbsa, škofa avstrijske Karitas, je naloga škofa ravno v tem, da predstavlja in upodablja Boga, »delovanje po Božjem naročilu pa pomeni biti za Kristusa, opozarjati nanj, tako da lahko polnost njegove ljubezni ljudje občutijo, dosežejo in izkusijo v svojem življenju in s svojim življenjem«. Za škofa je odločilno, da posluša Kristusovo besedo in živi v zaupanju Bogu, najbolj verodostojna oblika oznanjevanja vere pa je po Elbsovem mnenju povezovanje z revnimi in delo zanje. Škof Elbs je novemu škofu Jožetu Marketzu zaželel, da bi z Božjo pomočjo, s svojim prijateljstvom s Kristusom in s povezovanjem z revnimi gradil ljubeče in gostoljubne drugačne kraje, v katerih lahko postanejo Bog in ljudje veliki.

Podpora deželne politike in evangeličanske Cerkve

Novega škofa se veselijo tudi koroški deželni politiki, ki so mu ob koncu včerajšnje slovesnosti izrekli svojo podporo. Jože Marketz po besedah koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja v eni osebi uteleša vedno boljše odnose med nemško in slovensko govorečimi prebivalci avstrijske Koroške. Kaiser je v nagovoru izpostavil odlično sodelovanje med Cerkvijo in deželno politiko na Koroškem ter izrazil željo, »da bi to kakovost medsebojnega sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnosti«.

Evangeličanski superintendent Manfred Sauer, ki je na Koroškem pristojen za ekumenizem, je v pozdravnih besedah spregovoril o čudežih sveta in poudaril, kako je naloga škofa v današnjem času te čudeže narediti vidne. Škof lahko »spoznava in pospešuje lepoto in dobroto ter k temu na poseben način spodbuja, ostri pogled in prevzema odgovornost za dragoceno, raznoliko življenje na Božji zemlji«. Sauer je poudaril, da je že iz dosedanjega Marketzevega delovanja razvidno, kako sta »zanj pozornost in prizadevanje za pravičen svet srčni zadevi«, prizadeva pa si tudi za dostojanstvo in spoštovanje, za raznolikost vere in veroizpovedi. Kulturno in jezikovno raznolikost na Koroškem je novi škof »vedno razumel kot obogatitev in nikoli kot ogroženost«.



Fotografije: Facebook / Vatican News

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh