Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi mehiški kardinal ne verjame v Trumpov zid

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2016 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi mehiški kardinal ne verjame v Trumpov zid

Nadškof v Tlalnepantli: Veliko izrečenih stvari se nikoli ne uresniči.

Mehiški kardinal Carlos Aguiar Retes ne verjame v gradnjo zidu na meji med Mehiko in Združenimi državami Amerike: »Kdor pozna mejo, ve, da to sploh ni mogoče«, je nadškof v Tlalnepantli, ki je kardinalski naziv prejel minuli konec tedna, pojasnil v pogovoru za agencijo Notimex v Rimu.



Mehičani so zelo občutljivi za vse, kar izrečejo politiki. Vedo pa tudi, da se veliko izrečenih stvari nikoli ne uresniči. »In to verjamemo tudi v tem primeru«, je dejal novoimenovani kardinal. Trenutna naloga katoliške Cerkve v Mehiki je torej poskrbeti za edinost mehiškega naroda po menjavi vlade v ZDA.

Novoimenovani ameriški predsednik Donald Trump je v predvolilnem boju govoril o zidu, ki naj bi ga ob zmagi zgradil na meji med Mehiko, da bi ZDA zaščitil pred nezakonitimi priseljenci in trgovino z mamili. Čeprav uresničitev te napovedi ni najverjetnejša, pa kardinal Aguiar meni, da je opreznost zaradi polarizacije ameriške družbe do migrantov še kako potrebna: razprave so imele »opazen vpliv« na položaj v Mehiki.

Prejem kardinalskega naziva nadškof v Tlalnepantli označuje kot »znamenje upanja«, da bo mehiška Cerkev lahko občutno prispevala k vnovični vzpostavitvi socialne mreže v državi. Posebej pomembno je, da bi končno presegli razkol med »skrajnimi nasprotujočimi si položaji«. Razvoju politike, do kakršnega je prišlo v ZDA, pa bi se bilo po kardinalovem mnenju bolje izogniti.

66-letni Carlos Aguiar Retes je od leta 2007 član Papeškega sveta za medverski dialog, v letih 2014 in 2015 pa se je udeležil tudi sinode o zakonski zvezi in družini v Vatikanu. Kot predsednik Škofovskega sveta Latinske Amerike CELAM med leti 2011 in 2015 je leta 2014 sodeloval pri sestavi sklepnega dokumenta škofovske sinode. Minulo soboto je iz rok papeža Frančiška prejel kardinalski biret.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh