Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi ‘namestnik vatikanskega zunanjega ministra’

Objava: 18. 08. 2009 / 09:53
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi ‘namestnik vatikanskega zunanjega ministra’

Pietra Parolina, ki kot apostolski nuncij odhaja v Venezuelo, bo nadomestil vatikanski diplomat Ettore Balestrero

Vatikanski diplomat Ettore Balestrero je novi namestnik zunanjega ministra Svetega sedeža. Papež Benedikt XVI. je na položaj imenoval 42-letnega duhovnika, ki je do sedaj deloval na nuncijaturi Papeškega državnega tajništva, nasledil pa bo prelata Pietra Parolina, ki je to nalogo opravljal preteklih sedem let. Parolina zdaj čaka zahtevno delovno mesto apostolskega nuncija v Caracasu.

Novi namestnik zunanjega ministra prihaja iz Genove, mašniško posvečenje je prejel leta 1993 v Rimu. Po treh letih služenja v rimskih župnijah se je leta 1996 vpisal na Papeško akademijo za diplomate. Nekaj let je preživel v tujini, od leta 2001 pa je bil zaposlen na oddelku Vatikanskega državnega tajništva, pristojnem za stike z drugimi državami.

Uradni Balestrerov naziv bo odslej ‘namestnik glavnega tajnika’, s tem pa bo postal najtesnejši sodelavec vatikanskega ‘zunanjega ministra’ nadškofa Dominiquea Mambertija.

Pietro Parolin pa bo v kratkem nastopil položaj papeževega zastopnika v venezuelskem Caracasu, kjer ga pričakujejo zapleteni odnosi venezuelskega predsednika Huga Chaveza s Svetim sedežem. Parolin je mašniško posvečenje prejel leta 1980, v diplomatski službi pa je od leta 1986, s čimer sodi med najbolj izkušene diplomate Svetega sedeža.

Z novim položajem mu bo papež Benedikt XVI. podelil tudi škofovsko posvečenje. V zadnjih letih je Parolin med drugim vodil tudi zahtevna pogajanja v Vietnamu, ki bodo morda kmalu privedla do vzpostavitve popolnih diplomatskih stikov s Svetim sedežem.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh