Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi nemški kancler je Olaf Scholz

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 08. 12. 2021 / 11:46
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi nemški kancler je Olaf Scholz
Novi nemški kancler Olaf Scholz FOTO: Wikipedia

Novi nemški kancler je Olaf Scholz

Nemški parlament je danes Olafa Scholza, člana socialdemokratske stranke (SPD), izvolil za novega kanclerja: zanj je glasovalo 395 poslancev.

Z izvolitvijo Scholza se uradno zaključuje 16-letno obdobje kanclerke Angele Merkel, poroča STA, s tem pa se za Nemčijo začenja novo poglavje pod vodstvom SPD, Zelenih in liberalne stranke (FDP).

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je po potrditvi v parlamentu Scholza tudi uradno imenoval za kanclerja, sledi še prisega v parlamentu, ob 14. uri pa mu bo Merklova uradno predala posle. Z imenovanjem kanclerja ter 16 ministrov in ministric se bo po desetih tednih v Nemčiji končalo povolilno obdobje.

Za Nemčijo se začenja novo politično poglavje pod vodstvom socialdemokratov, Zelenih in liberalne stranke.

Scholz je deveti kancler Nemčije in četrti socialdemokratski kancler za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem. Od ustanovitve leta 1949 so Nemčijo 52 let vodili kanclerji iz vrst konservativne unije, socialdemokrati pa so bili na čelu vlade 20 let.

Skupno je glas danes oddalo 707 poslancev, 395 jih je bilo za, 303 proti, šest se jih je vzdržalo, trije glasovi pa so bili neveljavni. Nova, bolj leva koalicija ima v parlamentu sicer 416 poslancev: za potrditev Scholza bi potrebovali najmanj 369 od skupno 736 glasov.

Olaf Scholz med volilno kampanjo avgusta 2021 FOTO: Wikipedia

Sejo je danes z balkona za goste spremljala tudi dosedanja kanclerka Angela Merkel, ki je po pozdravu predsednice parlamenta Bärbel Bas požela dolg aplavz.

Glasovanje o novemu kanclerju je sledilo dan po podpisu 177 strani dolgega koalicijskega sporazuma, pred tem pa so člani vseh treh strank prepričljivo potrdili koalicijski dogovor, s katerim Nemčija na zvezni ravni prvič dobiva t. i. koalicijo semaforja.

Ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova nemška vlada, je epidemija koronavirusne bolezni.

Ena osrednjih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam, med drugim z opustitvijo premoga do leta 2030 in doseganjem ogljične nevtralnosti do leta 2045. Ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova nemška vlada, pa je seveda epidemija koronavirusne bolezni, pri čemer omenjajo tudi možnost uvedbe obveznega cepljenja.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da ima SPD kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim zunanje ter ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko, liberalci pa bodo vodili štiri ministrstva, vključno s finančnim.

Nalaganje
Nazaj na vrh