Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karl Nehammer je novi predsednik avstrijske ljudske stranke

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 03. 12. 2021 / 12:35
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2021 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karl Nehammer je novi predsednik avstrijske ljudske stranke
Novi predsednik avstrijske ljudske stranke in predvidoma novi avstrijski kancler Karl Nehammer FOTO: Wikipedia

Karl Nehammer je novi predsednik avstrijske ljudske stranke

Predsedstvo avstrijske ljudske stranke ÖVP je dosedanjega notranjega ministra Karla Nehammerja danes imenovalo za novega predsednika stranke.

Nehammer je s tem postal tudi mandatar za novega kanclerja.  Znane so tudi spremembe v sestavi avstrijske vlade, ki jih je Nehammer po navedbah STA sporočil na današnji tiskovni konferenci.

Deželni glavarji iz vrst avstrijske ljudske stranke so se že sinoči dogovorili, da bo Nehammer na položaju predsednika stranke nasledil Sebastiana Kurza in na kanclerskem položaju Alexandra Schallenberga. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen naj bi Nehammerja na položaj novega kanclerja zaprisegel v ponedeljek dopoldan.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen naj bi Karla Nehammerja na položaj novega kanclerja zaprisegel v ponedeljek dopoldan.

V novi avstrijski vladi pod vodstvom Nehammerja prihaja tudi do nekaterih sprememb na ministrskih položajih. Med drugim bo zunanje ministrstvo znova prevzel Schallenberg,  novi avstrijski notranji minister bo Gerhard Karner, vodenje finančnega ministrstva pa bo prevzel Magnus Brunner.

Nehammer je na današnji tiskovni konferenci dejal, da mu je predsedstvo danes izreklo soglasno podporo, kar mu je v »veliko čast«. Vodenje ÖVP je zanj privilegij, obenem pa je izrekel pohvalo dosedanjemu predsedniku stranke Sebastianu Kurzu, ki se je včeraj nepričakovano odločil, da se umika iz avstrijske politike. Kurz je po Nehammerjevih besedah »neverjetno veliko naredil« za ljudsko stranko.

Sebastian Kurz je neverjetno veliko naredil za ljudsko stranko. (Karl Nehammer)

Podpredsednik koalicijskih Zelenih, podkancler Werner Kogler, je še pred imenovanjem Nehammerja za novega predsednika ljudske stranke ocenil, da ta predstavlja odlično osnovo za nadaljevanje dela koalicijske vlade med ÖVP in Zelenimi.

35-letni Sebastian Kurz, proti kateremu poteka preiskava zaradi korupcije, je včeraj sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in bo zdaj čas namenil družini, saj je pred nekaj dnevi prvič postal oče.

Alexander Schallenberg bo znova prevzel vodenje zunanjega ministrstva.

Isti dan, ko je Kurz sporočil svoj umik iz politike, je odstop s kanclerskega položaja napovedal njegov naslednik Alexander Schallenberg, ki je svojo odločitev utemeljil s pojasnilom, da nikoli ni nameraval prevzeti vodenja stranke, odločno pa podpira izbiro, da bi bil kancler in predsednik stranke ena oseba. Iz politike se je nato poslovil še finančni minister Gernot Blümel, ki naj bi bil tesen zaupnik Kurza.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh