Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstopil avstrijski kancler Alexander Schallenberg

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 02. 12. 2021 / 18:18
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 18:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odstopil avstrijski kancler Alexander Schallenberg
Alexander Schallenberg je Sebastiana Kurza na kanclerskem položaju nasledil oktobra letos FOTO: Bor Slana/STA

Odstopil avstrijski kancler Alexander Schallenberg

Po umiku bivšega avstrijskega kanclerja in voditelja ljudske stranke Sebastiana Kurza iz politike je njegov naslednik na kanclerskem položaju Alexander Schallenberg danes popoldan sporočil, da se umika iz vodstva avstrijske vlade.

Kot po navedbah STA poročajo avstrijski mediji, obstaja velika verjetnost, da bo vodenje avstrijske vlade že jutri prevzel Karl Nehammer. Tudi Nehammer tako kot oba dosedanja avstrijska kanclerja prihaja iz ljudske stranke (ÖVP), doslej pa je bil na položaju notranjega ministra. Zdaj naj bi prevzel vodenje stranke in s tem tudi kanclerski položaj. Predsedstvo ÖVP bo o novemu predsedniku stranke odločalo jutri.

Karl Nehammer FOTO: Wikipedia

Alexander Schallenberg je svojo odločitev o odstopu utemeljil s pojasnilom, da nikoli ni imel namena prevzeti vodenja ljudske stranke, prepričan pa je, da morata biti oba položaja – »premierski in predsednik stranke - v po glasovih najmočnejši avstrijski stranki čim prej združena v eni osebi«. Schallenberg ob tem ni sporočil, ali želi znova prevzeti vodenje zunanjega ministrstva.

Sebastian Kurz se je danes umaknil iz političnega življenja, Alexander Schallenberg pa je odstopil s kanclerskega položaja.

35-letni Sebastian Kurz, ki je pred nekaj dnevi prvič postal oče, je danes sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo zdaj čas namenil družini. Njegova partnerka Susanne je konec novembra rodila sina Konstantina.

Kurz je oktobra po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil s položaja kanclerja, kjer ga je nasledil dotedanji zunanji minister Schallenberg. V okviru škandala Kurza preiskujejo zaradi očitkov poneverbe in krivega pričanja, pri tem pa preiskujejo predvsem njegovo vlogo pri domnevnem kupovanju pristranskega medijskega poročanja in javnomnenjskih anket z davkoplačevalskim denarjem.

Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP, zdaj pa se je umaknil tudi s teh položajev.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh