Zapri
Iskanje

Sebastian Kurz odstopil s položaja avstrijskega kanclerja

Za vas piše:
T. M.
Objava: 09. 10. 2021 / 20:55
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.10.2021 / 08:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sebastian Kurz odstopil s položaja avstrijskega kanclerja

Sebastian Kurz odstopil s položaja avstrijskega kanclerja
35-letni Sebastian Kurz je bil najmlajši avstrijski kancler doslej. FOTO: Thierry Monasse, STA.
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto, 9. oktobra, sporočil, da odstopa s kanclerskega položaja.

V televizijski izjavi je Kurz dejal, da želi narediti prostor, da bi lahko Avstrija v teh zaradi epidemije še vedno težkih časih imela stabilno vlado. 

»Kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ljudske stranke (ÖVP) zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP. Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje,« so zapisali na STA. 

Zaradi obtožb je grozil razpad vladajoče koalicije ljudske stranke z Zelenimi, ki so ocenili, da kancler ni več primeren za vodenje vlade.

Sebastian Kurz se sicer ne umika iz politike. Še naprej bo ostal na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu. Na kanclerskem položaju naj bi ga nasledil strankarski kolega, zunanji minister Alexander Schallenberg.

Moja država je zame pomembnejša, kot sem jaz sam. (Sebastian Kurz)

Zeleni ostajajo v koaliciji z ljudsko stranko

Po odstopu Sebastiana Kurza s položaja avstrijskega kanclerja bodo Zeleni nadaljevali delo v koaliciji z njegovo ljudsko stranko, je v soboto, 9. oktobra, napovedal vodja Zelenih in podkancler Werner Kogler. 

Kot je še dodal Kogler, je bil v luči policijskih preiskav odstop trenutnega kanclerja pravilen in pomemben korak za prihodnje sodelovanje v vladi. Odločitev Kurza za odstop pomeni, da lahko trenutna vlada nadaljuje delo na podlagi vladnega programa. Zeleni so namreč grozili z odhodom iz koalicije z ÖVP, če ne bi Kurza na kanclerskem položaju zamenjal nekdo drug.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh