Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi primeri zlorab v irski Cerkvi

Objava: 26. 05. 2011 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi primeri zlorab v irski Cerkvi

Državna televizija je poročala o obtožbah proti irskim misijonarjem v Afriki.

V katoliški Cerkvi na Irskem so na dan prišli novi primeri zlorab s strani posvečenih oseb. Prispevek desničarske televizijske postaje RTE, ki so ga na irski državni televiziji predvajali minuli ponedeljek, je poročal o obtožbah proti irskim misijonarjem, ki naj bi že več kot trideset let zlorabljali in posiljevali afriške otroke.

Poizvedovanje je med drugim osredotočeno na patra redemptorista, ki naj bi leta 1996 zlorabil nekega šestnajstletnega dečka, kasneje pa tudi begunca iz Sudana. Obtoženi pater, ki je medtem že umrl, naj bi bil premeščen v Združene države Amerike, vendar vodstvo reda njegovih kaznivih dejanj ni prijavilo policiji. Ostali primeri zlorab naj bi se zgodili v Keniji.

Škandal glede spolnih zlorab je irsko Cerkev v več valovih moralno in finančno močno prizadel. Zahteve po odškodninah so številne redovne skupnosti in škofije potisnile na rob plačilne zmogljivosti, v Vatikanu pa so zahtevali posebno preiskavo v irski Cerkvi. Papež Benedikt XVI. je pred letom dni vse žrtve spolnih zlorab iskreno prosil za odpuščanje. Storilce je pozval, naj stopijo pred civilna in cerkvena sodišča, škofom pa je očital ‘težko nerazsodnost in odpoved v vodenju’. Marca letos so irski škofje objavili program za zaščito otrok pred spolnimi zlorabami.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh