Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi slovenski predsednik je Borut Pahor

Za vas piše:
D. O. / STA, SŠK
Objava: 03. 12. 2012 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi slovenski predsednik je Borut Pahor

V drugem krogu predsedniških volitev je prepričljivo zmagal Borut Pahor. Čestital mu je tudi ljubljanski nadškof Anton Stres.

Včeraj je bil drugi krog volitev za predsednika republike, v katerem smo se volivci odločali med zdaj že nekdanjim predsednikom dr. Danilom Türkom in Borutom Pahorjem. Po za zdaj še neuradnih podatkih državne volilne komisije, zbranih včeraj zvečer, je zmagal Borut Pahor, za katerega se je odločilo 67,44 odstotkov oz. 474.309 volivcev. Za Türka jih je glasovalo 32,56 odstotkov oz. 228.980 volivcev.

Najnižja volilna udeležba

Volilna udeležba je bila za skoraj pet odstotkov nižja kot v prvem krogu (41,95-odstotna), kar je najmanj od vseh predsedniških volitev v samostojni Sloveniji. Precej je bilo tudi neveljavnih glasovnic – 14.546, kar je štiri tisoč več kot v prvem krogu. Na uradne izide bo treba počakati še teden dni.


Čestitka ljubljanskega nadškofa in kardinala Rodeta

Na izvolitev se je s čestitko novemu predsedniku odzval tudi ljubljanski nadškof dr. Anton Stres: »Državljanke in državljani smo Vam zaupali odgovornost za predstavljanje naše države. Kot predsednik Republike boste soodgovorni za povezovanje in skupno dobro, ki zlasti v težkih in nemirnih časih zahteva veliko osebne modrosti in poguma.« Zapisal je, da Katoliška cerkev upa, da si bo kot predsednik po svoji vesti prizadeval za temeljne svoboščine, med katerimi je tudi pravica so svobode vesti oz. veroizpovedi.

S citatom iz Prešernovega Sonetnega venca mu je čestital tudi kardinal Franc Rode, ki meni, da je s Pahorjem na čelo Slovenije stopil »pogumen, iskren in dobrohoten človek«. Za program predsednika republike mu je predlagal vsebino iz Prešernovega Sonetnega venca: »Da bi nam srca vnel za čast dežele, / med nami potolažil razprtije / in spet zedinil rod Slovenšč'ne cele!«

Odzvala se je tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki danes končuje svoj obisk v ZDA in je za STA povedala: »Smo zadovoljni. Predsednika torej imamo in upam, da bo uresničeval, kar je med kampanjo obljubljal. Torej, da bo deloval povezovalno in bo na nek način pomagal, da Slovenija pride iz te krize.«


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh