Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi švicarski gardisti bodo prisegli zvestobo papežu

Objava: 06. 05. 2011 / 06:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi švicarski gardisti bodo prisegli zvestobo papežu

Slovesno zaprisego novih članov vsako leto priredijo 6. maja, ko se gardisti spominjajo herojske smrti švicarskih vojakov, ki so 6. maja 1527, med ropanjem Rima, branili papeža Klementa VII.

Danes bo zvestobo v služenju svetemu očetu priseglo štiriintrideset novih rekrutov švicarske garde. Med slovesnostjo, ki jo vsako leto priredijo na notranjem dvorišču Apostolske palače, bodo Benediktu XVI. in njegovim naslednikom obljubili, da jim bodo ‘zvesto, pošteno in častno služili’. Med štiriintridesetimi helebardisti jih je osemindvajset iz nemškega dela Švice, trije iz francoskega, dva iz italijanskega in eden iz retoromanskega. Na slovesno zaprisego švicarska garda po lastnih navedbah pričakuje okoli tri tisoč gostov tako iz Švice kot tudi iz rimske kurije.

Švicarska garda, ki trenutno šteje stoštirinajst mož, papeže in njihovo palačo varuje že od leta 1506. Slovesno zaprisego novih članov vsako leto priredijo 6. maja, ko se gardisti spominjajo herojske smrti stosedeminštiridesetih švicarskih vojakov, ki so 6. maja 1527, med ropanjem Rima, branili papeža Klementa VII.(1523-34). Večina rekrutov se danes odloča za dveletno služenje v gardi.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh