Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi vatikanski spominski kovanci

Objava: 09. 10. 2015 / 09:50
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi vatikanski spominski kovanci

Kovanci različnih nominalnih vrednosti obeležujejo Janeza Pavla II., sinodo, družino in Pompeje.

Vatikan je 6. oktobra izdal nove kovance, ki obeležujejo štiri pomenljive dogodke. Prvi je izredni kovanec v vrednosti 5 evrov v spomin na 14. redno škofovsko sinodo, ki trenutno zaseda v Vatikanu. Drugi, v vrednosti 20 evrov, je priložnostni kovanec ob 10. obletnici smrti sv. Janeza Pavla II. Sledi spominski kovanec za 2 evra, ki je bil izdan ob osmem svetovnem srečanju družin v Filadelfiji, zadnja dva kovanca, v vrednosti 20 in 50 evrov, pa sta posvečena papeškemu svetišču blažene Marije Device svetega rožnega venca v Pompejih.


5 evrov – škofovska sinoda
Kovanec, izdan ob škofovski sinodi, je srebrn. Kot je zapisano v razlagi vatikanskega filatelističnega in numizmatičnega urada, je papež Frančišek za osrednjo temo sinode izbral družino, ker je ta življenjsko jedro družbe. Enako mora biti za cerkveno skupnost, ki ji je bilo neposredno od Gospoda zaupano poslanstvo, da Kristusov evangelij oznanja vsem bitjem. Na prednji strani kovanca je upodobljen profil svetega očeta, na zadnji pa je prizor poljuba Joahima in Ane pred zlatimi vrati, kot ga je naslikal Giottto v kapeli Scrovegni v Padovi. Avtorica podobe je Daniela Longo.

10 evrov – 10. obletnica smrti sv. Janeza Pavla II.
Tudi kovanec v čast Janezu Pavlu II. je srebrn. Svetnik se je vrnil v Očetovo hišo 2. aprila 2005 ob 21.37. Deset let kasneje je obraz papeža, ki je Cerkev in vernike vodil v tretje tisočletje, na zadnji strani kovanca upodobila umetnica Cristina de Giorgi, ki je tudi avtorica grba papeža Frančiška na prednji strani.

2 evra – srečanje družin v Filadelfiji
Tretji kovanec obeležuje nedavno srečanje družin v Filadelfiji. Dogodek se umešča v posebno pomenljiv trenutek za življenje Cerkve, ko je sveti oče temo družine postavil v središče pozornosti, z namenom, da bi prepoznali, kako lepo, resnično in dobro je ustvariti družino, biti družina danes; kako nepogrešljivo je to za življenje sveta in prihodnost človeštva; da bi opozarjali na sijajen Božji načrt o družini in zakoncem pomagali, da ga živijo z veseljem, ter jih spremljali v njihovih težavah z razumno in pogumno pastoralo, polno ljubezni. Tako je papež Frančišek poudaril na začetku konzistorija, posvečenega družini, februarja lani. V razlagi vatikanskega filatelističnega in numizmatičnega urada je še zapisano, da udeležba drugih Cerkva in krščanskih skupnosti ter predstavnikov drugih verstev na srečanju v Filadelfiji predstavlja klic k zavzetosti vseh, da bi se počutili in delovali skupaj kot ena velika družina. Vatikanski spominski kovanec, ki je delo Chiare Principe, tako na zadnji strani upodablja dve družini različnih narodnosti in njun objem zemeljske oble, kar simbolizira univerzalnost papeževega in krščanskega sporočila.

20 in 50 evrov – papeško svetišče bl. Marije Device svetega rožnega venca v Pompejih
Spominska kovanca v vrednosti 20 in 50 evrov, ki nosita podobe Marijinega romarskega svetišča v Pompejih, sta narejena iz zlata. V filatelističnem in numizmatičnem uradu pojasnjujejo, da gre za novo serijo, ki bo, poleg letošnje, tudi v prihodnjih dveh letih posvečena papeškim bazilikam, in sicer v Padovi in Loretu. Zgodovina svetišča v Pompejih se začenja z bl. Bartolom Longom, ki je celo svoje življenje posvetil služenju najbolj ubogim. Spodbudil je tudi zbiranje sredstev za gradnjo prihodnje bazilike, ki jo sedaj vsako leto obišče več kot štiri milijone romarjev.

Zlati kovanec za 20 evrov upodablja papeža Frančiška, kako pozdravlja vernike, ter podobo Device in Jezusa, ki izročata rožni venec sv. Dominiku in sv. Katarini Sienski. Gre za upodobitev slike, ki je hranjena v Pompejih.

Drugi kovanec, v vrednosti 50 evrov, ima na prednji strani podobo papeža Frančiška na kolenih, zatopljenega v molitev rožnega venca, na zadnji strani pa stilizirano upodobitev romarskega svetišča blažene Marije Device svetega rožnega venca v Pompejih.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh