Zapri
Iskanje

Novo zdravilo AstraZenece naj bi nudilo dobro zaščito pred koronavirusno boleznijo

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 20. 08. 2021 / 17:08
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2021 / 17:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Novo zdravilo AstraZenece naj bi nudilo dobro zaščito pred koronavirusno boleznijo

Novo zdravilo AstraZenece naj bi nudilo dobro zaščito pred koronavirusno boleznijo
Sedež podjetja AstraZeneca v britanskem Cambridgeu FOTO: Wikipedia
Novo zdravilo družbe AstraZenece po rezultatih kliničnih testiranj varuje ljudi, da ne zbolijo za koronavirusno boleznijo.

Zdravilo je namreč kombinacija dveh vrst protiteles, ki delujejo dolgoročno. Za razliko od cepiva, ki spodbuja tvorjenje protiteles, se z zdravilom v telo vnese protitelesa. Kot so po navedbah STA danes sporočili iz podjetja, naj bi zaščita delovala do 12 mesecev.

Zdravilo AZD7442 je namenjeno predvsem ljudem, ki se zaradi različnih razlogov ne smejo cepiti. V tretji fazi kliničnega testiranja je sredstvo za 77 odstotkov zmanjšalo možnost, da bi oseba simptomatsko zbolela za koronavirusno boleznijo. Nihče od udeležencev testiranja, ki so prejeli zdravilo, ni imel hujšega poteka bolezni ali pa umrl. V skupini, v kateri so dobili placebo, so imeli tri hude oblike bolezni in dva smrtna primera.

Zdravilo deluje tako, da ga vbrizgajo v mišico. Medtem ko cepiva spodbujajo tvorjenje protiteles, pa zdravilo že vsebuje kombinacijo protiteles, ki se jih v telo vnese od zunaj.

Zdravilo za 77 odstotkov zmanjša možnost, da bi oseba zbolela za koronavirusno boleznijo, zaščita pa naj bi delovala do 12 mesecev.

Po navedbah podjetja gre za prvo preventivno zdravilo, ki ni cepivo in nudi učinkovito zaščito pred koronavirusno boleznijo. Zaščita naj bi delovala do 12 mesecev in naj bi bila učinkovita tudi proti različici delta. Še letos bodo predstavili obsežnejše in nove podatke klinične študije.

V klinično testiranje zdravila so vključili 5.172 ljudi iz Evrope in ZDA, ki jih niso cepili in niso bili pozitivni na novi koronavirus. Več kot 75 odstotkov oseb je imelo predhodne bolezni, zaradi česar odobrena cepiva ne bi nudila zadostne zaščite, ali pa jih niso smeli cepiti. Po oceni AstraZenece bi bilo zdravilo primerno za okoli dva odstotka prebivalstva na svetu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh