Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novogoričani so ponosni na svojo župnijo

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 10. 12. 2019 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2019 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novogoričani so ponosni na svojo župnijo

Novogoričani so ponosni na svojo župnijo

Kot je Nova Gorica mlado mesto, je tudi župnija mlada. Župnijska cerkev Kristusa Odrešenika je stara 40 let.

Kot je Nova Gorica mlado mesto, je tudi župnija mlada. Župnijska cerkev Kristusa Odrešenika je stara 40 let.


Pogled na Novo Gorico s Kekca. Foto: Ivo Žajdela

Mesto je leta 2017 praznovalo 70 let od začetka gradnje, župnija pa je bila ustanovljena leta 1976. Župnijsko cerkev Kristusa Odrešenika so začeli graditi pred 40 leti in je bila posvečena leta 1982. Nova gradnja je omogočila tudi primerne pastoralne prostore, zato je tu postalo pastoralno središče za mnoga srečanja v dekanijskem in škofijskem merilu. Danes cerkev ni več na robu mesta, ampak je vedno bolj v središču, ker se pozidava s hišami širi. Leta 2004 je postala konkatedrala. To pomeni, da ima v cerkvi škof svoj sedež in da tu mašuje za največje praznike. To ljudem veliko pomeni.


Cerkev Kristusa Odrešenika. Foto: Ivo Žajdela

Kar 52 skupin deluje v župniji

V župniji je lepo poskrbljeno skoraj za vse, od najmlajših v katehezi Dobrega Pastirja do skupine starejših. Velik poudarek dajo pastoralnemu delu z odraslimi, kot so redna srečanja staršev veroučencev, svetopisemski skupini, zakonska skupina, skupina Marijino delo ob Besedi življenja, Živi rožni venec itd. Župnik si je za škofovo vizitacijo vzel čas in naredil seznam vseh skupin, ki delujejo v župniji in jih naštel 52.

Cerkev Kristusa Odrešenika je stara 40 let


Dolgoletni župnik Gašper Rudolf na predstavitvi zbornika ob letošnji 40-lertnici cerkve. Foto atelje Pavšič - Zavadlav

Župnija ima eno cerkev, ki so jo začeli graditi pred 40 leti. »Marsikdo bi si predstavljal, da je to nova cerkev, ki ne potrebuje obnove, ampak ni tako,« omeni župnik in doda, da je prišel čas načrtne obnove. Poudarek dajejo zlasti menjavi oken, obnovi kopalnic zaradi dotrajanih svinčenih cevi in obnovi streh. »Hiša ni majhna, saj smo zamenjali že več kot sto oken, obnovili deset kopalnic in obnovili čez 200 m2 ravne strehe. Trudimo se, da vsako leto naredimo čim več, da bo naša cerkev lepa in da ne bo dajala vtisa zapuščenosti.«

Več o župniji v reportaži v Družini številka 50.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh