Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novoletni nagovor diplomatom: papež Frančišek kritično o »kulturi preklica« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 01. 2022 / 12:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novoletni nagovor diplomatom: papež Frančišek kritično o »kulturi preklica« [VIDEO]
Papež je člane diplomatskega zbora, akreditiranega pri Svetem sedežu, danes sprejel v tradicionalno avdienco ob začetku leta. FOTO: Vatican Media

Novoletni nagovor diplomatom: papež Frančišek kritično o »kulturi preklica« [VIDEO]

Papež Frančišek je danes v avdienco sprejel člane diplomatskega zbora, akreditirane pri Svetem sedežu, in jih v tradicionalnem novoletnem nagovoru spodbudil k okrepljenemu mednarodnemu sodelovanju.


Poudaril je, poroča spletni portal Vatican News, da bi moralo biti človeštvo kljub vsem razlikam sposobno, da se »med seboj razume kot ena velika družina ter najde skupne rešitve za dobrobit vseh prebivalcev planeta«.

... nihče se ne more rešite sam, vsi veliki izzivi našega časa so globalne narave.

»Vprašanje migracij, epidemija in podnebne spremembe jasno kažejo, da se nihče ne more rešite sam, da so vsi veliki izzivi našega časa globalne narave. Zato je izjemno zaskrbljujoče, da ob vedno večjem kopičenju problemov beležimo vedno pogostejše drobljenje možnih rešitev,« tako papež Frančišek.

Kjer primanjkuje volje za dialog in medsebojno sodelovanje, grozita »negotovost in nestabilnost«, je sveti oče opozoril zbrane diplomate. Izrazil je obžalovanje za »krizo zaupanja« multilateralni diplomaciji, za »pomanjkljivo učinkovitost številnih mednarodnih organizacij ter nihajočo verodostojnost družbenih, državnih in meddržavnih sistemov«.

FOTO: Vatican Media

Spodbuda za več mednarodnega sodelovanja

»Pomembne resolucije, pojasnila in sklepi so pogosto sprejeti brez pravih pogajanj, v katerih bi imele besedo vse države. Ta neuravnoteženost, ki je danes očitna na posebej dramatične načine, vodi v odtujevanje mnogih držav od mednarodnih delovnih teles in na splošno močno slabi multilateralni sistem,« je prepričan sveti oče.

»Cancel culture« je oblika ideološke kolonizacije, ki močno omejuje svobodno izražanje mnenja.

Ob tem je izrecno omenil t.i. »kulturo preklica« ali »cancel culture«: ta je po njegovih besedah »oblika ideološke kolonizacije« in močno omejuje svobodno izražanje mnenja.

Proti »poenotenju razmišljanja«

»V imenu zaščite raznolikosti poskušajo izničiti sleherno obliko istovetnosti, s tveganjem, da bodo s tem utišali tiste položaje, ki zastopajo spoštljivo in uravnoteženo predstavo različnih občutljivosti. Ob tem smo, z namenom, da bi razvili poenoteno razmišljanje, prisiljeni k zanikanju zgodovine …«

Multilateralna diplomacija bi morala biti »resnično vključujoča« in bi morala ščititi »raznolikost in zgodovinske občutljivosti« posameznih narodov. »Na ta način si bo znova pridobila verodostojnost in učinkovitost,« tako papež Frančišek v novoletnem nagovoru članom diplomatskega zbora.

Leto 2022 bo na področju reševanja okoljskih vprašanj znova odločilno.

Pri tem je posebej pomembno skupno delovanje globalne skupnosti pri vprašanjih podnebnih sprememb. »Pot do doseženih ciljev pariškega sporazuma je zapletena in se zdi izjemno dolga, na razpolago pa imamo vedno manj časa. Ostaja nam še veliko dela, zato bo leto 2022 na tem področju znova odločilno,« je današnji nagovor sklenil sveti oče.

Nalaganje
Nazaj na vrh