Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nuncij pripravil sprejem za diplomate ob 30. obletnici neodvisnosti Slovenije

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 11. 2021 / 19:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 20:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nuncij pripravil sprejem za diplomate ob 30. obletnici neodvisnosti Slovenije
Apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich je ob 30. obletnici neodvisnosti Slovenije in njenem drugem predsedovanju Svetu EU pripravil sprejem za diplomatski zbor FOTO: Nebojša Tejić/STA

Nuncij pripravil sprejem za diplomate ob 30. obletnici neodvisnosti Slovenije

Diplomatski zbor se je danes ob 30. obletnici neodvisnosti Slovenije ter njenem drugem predsedovanju Svetu EU sestal na sprejemu, ki ga je pripravil njegov doajen in apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich.

Zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki se je po navedbah STA zavzel za okrepitev enotnosti in trdnosti Evropske unije.

 Slovenija je 30 let prehodila uspešno in je na doseženo lahko tudi ponosna.

Predsednik Pahor je v uvodu dejal, da je Slovenija 30 let prehodila uspešno in je na doseženo lahko tudi ponosna. Kot je dodal, je bila naša pot v neodvisnost izpeljana ob upoštevanju dveh pomembnih načel: mirnega reševanja sporov z dialogom in pogajanji ter spoštovanje vladavine prava.

Izpostavil je tudi visoko stopnjo enotnosti v najbolj prelomnih trenutkih. »Zavedali smo se, da je cilj - torej samostojno in neodvisno državo, moč doseči le z dialogom, kompromisi in enotnostjo,« je poudaril in pojasnil, da so to načela delovanja, ki so zelo pomembna tudi v današnjem času.

Evropska unija je najpomembnejša in najlepša zgodba, ki se je zgodila našemu kontinentu.

Predsednik republike je nanizal nekaj dosežkov Slovenije in pri tem izpostavil uspeh pri razvoju dobrih odnosov s sosednjimi in drugimi državami. Kot »najpomembnejšo in najlepšo zgodbo, ki se je zgodila našemu kontinentu«, je navedel Evropsko unijo, ki ji Slovenija trenutno predseduje. Dejal je, da moramo »storiti vse, kar je v naši moči, da okrepimo enotnost in trdnost Evropske unije«.

Pahor je še poudaril, da si želi tudi čim hitrejše širitve na države Zahodnega Balkana, saj njeno odlaganje po njegovem mnenju prispeva k nestabilnosti na tem območju. Na ta način se bomo po njegovem prepričanju lažje soočali z izzivi - ne le z epidemijo ter njenimi gospodarskimi in družbenimi posledicami, temveč tudi s podnebnimi spremembami in varnostnimi izzivi.

Nalaganje
Nazaj na vrh