Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor: volitve v DZ 24. aprila 2022, razpis februarja

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 11. 2021 / 15:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2023 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor: volitve v DZ 24. aprila 2022, razpis februarja
Zadnje parlamentarne volitve, sicer predčasne, so bile 3. junija 2018 FOTO: Tatjana Splichal

Predsednik Pahor: volitve v DZ 24. aprila 2022, razpis februarja

Predsednik republike Borut Pahor se je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da bo februarja prihodnje leto podpisal akt o razpisu rednih volitev v državni zbor.

Predsednik Pahor bo kot dan glasovanja določil prvi možen datum, 24. april, so po navedbah STA sporočili iz predsednikovega urada.

Prvi možen datum volitev v DZ je 24. april 2022.

Kot določa zakon, se redne volitve razpišejo najprej 135 dni in najpozneje 75 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 dni in ne manj kot 60 dni. Zadnje parlamentarne volitve, sicer predčasne, so bile 3. junija 2018.

Predsednik Pahor je v poznejši izjavi za medije pojasnil, da mu torej zakon omogoča, da volitve razpiše na nedeljo med 24. aprilom in 5. junijem. Za izbiro prvega možnega datuma se je odločil zato, ker meseca pred volitvami ne prekinjajo počitnice, kot bi se to zgodilo, če bi bile volitve v maju.

Po mnenju predsednika Pahorja morajo državljani imeti informacijo o datumu volitev v državni zbor.

Pahorju se zdi prav, da ni odlašal z odločitvijo o tem, kdaj bodo volitve, saj morajo po njegovem mnenju državljani imeti to informacijo. Tako lahko zdaj državni zbor lažje predvidi svoje obveznosti in način dela, predsednik pa upa, da je z zgodnjo odločitvijo pripomogel tudi vladi, da bo lažje načrtovala delo. Obenem Pahor še ocenjuje, »da si je velik del javnosti želel slišati, kdaj bodo redne volitve, če ne bo prej predčasnih«.

Po Pahorjevih besedah je velika večina vodij poslanskih skupin njegovo odločitev sprejela z razumevanjem. Odlok o razpisu bo torej podpisal sredi februarja, ko bodo v odloku določeni tudi natančni roki glede volilnih opravil, in ne pričakuje, da bi na potek volitev vplivala epidemija koronavirusne bolezni.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh