Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novoletno srečanje v Tinjah

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 27. 12. 2021 / 16:18
Oznake: Cerkev, Družba, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2021 / 16:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novoletno srečanje v Tinjah
Rektor tinjskega doma Sodalitas Jože Kopeinig. FOTO: Ksenja Hočevar

Novoletno srečanje v Tinjah

Na tradicionalnem novoletnem srečanju v Tinjah, ki mu rečejo tudi »Koroška Draga«, bodo govorili o mestu 30 let stare samostojne Slovenije v Evropi, »ki sega od Atlantika do Urala«, kot pravi rektor tinjskega doma Sodalitas Jože Kopeinig.

Že skoraj pol stoletja se na t. i. novoletnem srečanju v Tinjah srečujejo izobraženci z vsega slovenskega ozemlja; srečanje prirejata dom Sodalitas in Združenje katoliških izobražencev pri katoliški akciji v Celovcu. Na Novoletnem srečanju 2022, ki bo 8. in 9. januarja, bodo govorili o obletnici samostojnosti Slovenije in njenem mestu v Evropi. »Vsak človek je razpet med jutrom in večerom svojih življenjskih dni. Na naši življenjski poti nas čakajo dostikrat nepredvidljive preizkušnje, ki jih pa moramo mojstriti ali sami s svojim preudarnim razumom ali tudi s pomočjo življenjskih sopotnikov. Podobno velja za izkušnje naroda, ko se marsikateri sen uresničuje v krčih ugibanja, iskanja, načrtovanja in stremljenja, a tudi nasprotovanja. 

Mozaik p. Rupnika in križev pot Franceta Goršeta. FOTO: Ksenja Hočevar

Vsak trenutek in vsak korak je zaznamovan z upanjem in vizijami za prihodnost, ki naj bi se odlikovala po vsestranskem boljšem jutri,« so v vabilu zapisali organizatorji: »Biti subjekt, ki sooblikuje lice in podobo Evrope, je eno; drugo pa je, da bo Slovenija izoblikovala med svojimi državljani in med rojaki po svetu širšo zavest o pripadnosti slovanskim narodom in o presežnosti EU, ki bo uresničena šele takrat, ko bo povezovala zahodno in vzhodno Evropo v celino, ki si vzajemno prizadeva za svojo zgodovinsko in sedanjo so-odgovornost v globaliziranem svetu. Evropa sega namreč od Atlantika do Urala.« Ali smo že pozabili bodrilni postulat papeža Janeza Pavla II., da mora Evropa dihati z dvojnimi pljuči? So se vprašali v vabilu in povabili Slovence, naj »današnja vizija hrabri naše upanje za mirnejšo in svetlejšo prihodnost vseh evropskih narodov in sredi njih slovenskega naroda ter vseh ljudi, ki hrepene dočakat dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan«.

Vsaka dvorana tinjskega doma je opremljena s slikami znanih slikarjev. Novoletno srečanje bo v največji dvorani, ki jo krasijo dela slikarja Valentina Omana. FOTO: Ksenja Hočevar

Sobotni in nedeljski program – od svobodne umetnice, urednikov založb do škofa in sestre

Srečanje se bo začelo v soboto, 8. januarja 2022, ob 9. uri s pozdravnima nagovoroma rektorja Doma v Tinjah Jožeta Kopeiniga in Helena Jaklitsch, ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu. Srečanje se bo nadaljevalo s predavanjem svobodne umetnice Tanje Prušnik, ob umetninah Valentina Omana in Wernerja Berga ter literaturi Ivana Cankarja bo govorila o »podobah človeka v umetnosti«. V popoldanskem delu srečanja pa bo urednica Nedelje Mateja Rihter na okrogli mizi gostila predstavnike slovenskih založb: Fran, Mohorjeve, Pavlove hiše in Wieser, pogovor so naslovili: "Slovenska beseda, ogledalo v naši duši". Po okrogli mizi bodo mladi predstavili filmski projekt Moj dvojni jaz v režiji Milene Olip. Prvi dan bodo sklenili z večernicami v kapeli in kulturnim programom, nastopil bo zbor Gallus iz Celovca in skupina recitatorjev iz Argentine.

Dom v Tinjah je tudi svojevrstna galerija. Na stenah predavalnic, hodnikov in dveh galerij je prek 550 slik umetnikov z vsega sveta, ki so kdajkoli v 30 letih razstavljali v tem domu. FOTO: Ksenja Hočevar

V nedeljo bo srečanje s predavanjem odprl škof dr. Anton Jamnik, govoril bo o Sloveniji pred izzivi globalizacije ter Sloveniji in Evropi v soočenju z azijskim svetom (Kitajska, Vietnam, Južna Koreja …), za njim pa bo predavala s. Anja Kastelic iz bratstva Evangelii Gaudium, predavanje so naslovili Cerkev v izhodu, Novi izzivi in klici, na katere smo povabljeni odgovoriti skupaj. Novoletno srečanje bodo sklenili z mašo, ki jo bo v domski kapeli daroval škof Jamnik.

Srečanje bo v hibridni obliki, v živo ga bodo prenašali tudi prek spletnega kanala doma Sodalitas.

Nalaganje
Nazaj na vrh