Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

[IZ ARHIVA] Novomašnik Janez Pavel v otroških letih

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 28. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
[IZ ARHIVA] Novomašnik Janez Pavel v otroških letih
Družina Šuštar leta 1998. FOTO: Jože Šuster

[IZ ARHIVA] Novomašnik Janez Pavel v otroških letih

Letošnji novomašnik Janez Pavel Šuštar prihaja iz Preserij pri Radomljah in ima sedem sester: Petro, Andrejo, Mirjam, Tadejo, Marijo, Ano in Mihaelo.

Pobrskali smo po našem arhivu in našli intervju iz Naše družine, v katerem sta spregovorila Jožica in Marjan Šuštar, starša letošnjega novomašnika. Intervju je bil objavljen v začetku leta 1998, ko je bilo Janezu Pavlu komaj dva meseca, za njim se je rodila še sestrica Mihaela. V nadaljevanju objavljamo nekaj odlomkov iz omenjenega intervjuja.

V družini Šuštar je bilo od vedno čutiti odprtost, preprostost in pogum. FOTO: Jože Šuster

Intervju sta pripravila zakonca Angelca in Jože Šuster. Takole sta zapisala v uvodu: »Odprla nama je Petra, skoraj trinajstletna, najstarejša hčerka Jožice in Marjana Šuštarja. Na stopnicah in na hodniku sva se pozdravila še z enajstletno Andrejo, devetletno Mirjam, sedemletno Tadejo, ki sta se jim pridružila še štiriletna Marija in triletna Ana. Oče Marjan naju je prijazno povabil naprej in v dnevni sobi sva našla mamico z dojenčkom v naročju. Dva meseca je dopolnil Janez Pavel, najmlajši, sedmi otrok v družini.«

Cerkev na Slovenskem je za sinodo (omenjena sinoda je potekala v času, ko je nastal intervju, op. ur.) določila geslo: »Izberi življenje!« Kako razumeta to misel? 

Marjan: Ni nama potrebno o tem posebej govoriti. Midva sva kar izbrala življenje, zdaj naju čaka samo še odgovorno vsakdanje delo za to, da bomo vsi skupaj živeli kvalitetno, ne samo v gmotnem pogledu, ampak predvsem duhovno.

Družina Šuštar je danes obdarjena že s številnimi vnuki, ki prinašajo veselje in blagoslov. FOTO: Tatjana Splichal

Jožica: To geslo izraža dejstvo, da je življenje velika vrednota. Odločitev zanj pomeni dajati v zakonu prostor ne samo medsebojni ljubezni, ampak predvsem Božji ljubezni, kajti po vsakem otroku smo čutili večjo Božjo navzočnost med nami. To je tudi smisel in poslanstvo poklica, ki ga je Bog položil vame kot prvenstvenega – materinstvo.

Srečna sva ob tem, da nama Bog daje možnost, da se lahko odločava za življenje in sva mu za to neskončno hvaležna. (mama Jožica)

Kje zajemata moč za premagovanje težav?

Jožica: V veri. Pogosto hodimo k maši, tudi med tednom. To si pa privoščimo! Veliko nam pomeni, da gremo skupaj k isti maši, in če je le mogoče, skupaj sedemo. /…/ Otroci radi molijo, celo priganjajo nas, da se zberemo pri molitvi. Posebno lepo je zvečer, ko vsak zase premisli, kaj je bilo čez dan lepega. Opozarjamo se tudi na slabosti in napake, ki drugega prizadenejo. Na ta način osvetlimo marsikateri problem in posledice nepravilnega ravnanja.

Novomašnik Janez Pavel z nečakinjo. FOTO: Tatjana Splichal

Rada imava otroke in sva vsakega posebej vesela, zato nama ni težko dati njim prednost. (oče Marjan)

Pogosto slišimo trditev, da se starši ne odločijo za več otrok, ker bi s tem tiste, ki jih že imajo, prikrajšali bodisi za gmotne ali duhovne dobrine. 

Jožica: S tem se ne strinjam. Ali ni največ to, da imajo poleg naju drug drugega? Koliko izkušenj medsebojnega »brušenja« lahko ponesejo v življenje! Koliko spodbud za ustvarjalnost imajo! Andreja je ob rojstvu Janeza Pavla napisala pesmico in igrico. Ko sva prišla iz porodnišnice, so dekleta pripravila polurni program za naju. Omenim naj še pogovore in molitve; skupaj lahko pojejo, se veselijo in tudi žalostni so lahko skupaj.

Janez Pavel s staršema. Obširen intervju z njima je bil objavljen tudi letos, 24 let kasneje, v novomašni številki tednika Naša družina. FOTO: Tatjana Splichal


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh