Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novosti glede hitrega antigenskega testiranja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 21. 02. 2022 / 19:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2022 / 19:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novosti glede hitrega antigenskega testiranja
Od danes je hitro testiranje ponovno plačljivo. FOTO: Ministrstvo za zdravje/Twitter

Novosti glede hitrega antigenskega testiranja

S sproščanjem ukrepov se spreminja tudi protokol testiranja. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi (HAG) ni več brezplačno. Proračun bo to kril le še v izjemnih primerih.

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je od danes dalje samoplačniško, brezplačno pa po navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja ostaja v naslednjih primerih:

  • za osebe, ki so pozitivne na samotestiranju: pri izvajalcu naročila na hitri antigenski test je potrebno predložiti dokazilo o pozitivnem rezultatu;
  • za osebe s simptomi: te bo bodisi na HAG bodisi na PCR testiranje naročil osebni zdravnik;
  • za okužene z novim koronavirusom, ki bodo po sedmih dneh želeli predčasno prekiniti izolacijo: ti morajo predložiti dokazilo o pozitivnem testu.

Za potrditev okužbe v Sloveniji še vedno velja pozitiven izvid PCR-testa ali HAG-testa.

Proračun bo hitro testiranje kril tudi za zaposlene v dejavnostih, kjer se še naprej zahteva PCT pogoj; to je v bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih in zaporih. V zdravstvenem domu medtem pogoj PCT ne velja več.

Vindišar pričakuje, da se bo zmanjšalo število testirnih točk, na ministrstvu pa so pozvali javne zavode, da zagotovijo vstopne točke za testiranje.

Nalaganje
Nazaj na vrh