Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nuncij v Damasku: novi odposlanec Združenih Narodov vzbuja upanje

Objava: 27. 08. 2012 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nuncij v Damasku: novi odposlanec Združenih Narodov vzbuja upanje

Velika zaskrbljenost med kristjani, da se jim bo kmalu godilo podobno kot njihovim sobratom v Egiptu po tamkajšnji zmagi islamistov.

Sirci in posebej krščanska manjšina v državi, ki jo hromi državljanska vojna, v tem trenutku svoj pogled upirajo v novega posebnega odposlanca Združenih narodov, Lakhdarja Brahimija, ki naj bi deželi prinesel ‘novo upanje’. To je poudaril apostolski nuncij v Damasku, nadškof Mario Zenari, v pogovoru za Radio Vatikan. Spoštovanje človekovih pravic je vsak dan slabše, je potožil vatikanski diplomat. Z vseh strani so bile storjene resne napake, za veliko razočaranje pa je poskrbel predvsem nedavni odhod opazovalcev Združenih narodov po izteku njihovega mandata.

“Pred tremi ali štirimi meseci smo imeli še upanje, da se bo ob navzočnosti mednarodnih opazovalcev nasilje končalo. Pa se je zgodilo drugače. Kljub temu mednarodna skupnost Sircev ne sme pustiti na cedilu”, meni nadškof Zenari.

Grožnja Baracka Obame, da bi Sirci z uporabo kemičnega orožja ali njegovo pripravo ‘prekoračili rdečo črto’, se nunciju ne zdi povod za komentar. “Ni moja naloga, da razčlenjujem besede Baracka Obame. Na vsak način pa je pomembno, da vse sprte strani spoštujejo mednarodno priznane človekove pravice. Da stvari zaenkrat niso delovale tako, kot bi bilo potrebno, je krivo nespoštovanje človekovih pravic, z vsake strani po malem. Razveseljivo je, da si krščanske skupnosti še naprej prizadevajo za dialog. Vsem nam so izreden zgled”, je poudaril nadškof.

Patriarh z Rimom združene melkitske grško-katoliške Cerkve, Gregorios III., je kristjane pred kratkim pozval, naj zavrnejo sleherno ponudbo za oborožitev, ne glede na to, s katere strani pride. “Spominjam vas na besede Jezusa Kristusa, ki je dejal, da bo tisti, ki prime za meč, pod mečem tudi podlegel”, je dejal Gregorios III.

Med sirskimi kristjani trenutno vlada velika zaskrbljenost, da se jim bo kmalu godilo podobno kot njihovim sobratom v Egiptu, ki po tamkajšnji zmagi islamistov občutijo še hujšo diskriminacijo kot prej. Sunitski verski poglavarji, ki so v sirski pokrajini Aleppo na strani revolucionarnih čet, tam živečih kristjanov sicer ne silijo, naj se proti režimu bojujejo z orožjem v rokah. Toda nevtralno stališče zanje ni več nikakršna opcija. V izjavi predstavnikov verskih poglavarjev v Aleppu je zapisano, da naj bi kristjani javno obsodili trenutni režim in sodelovali z uporniško vojsko. Pri tem pa ne pojasnijo, kaj se bo s kristjani zgodilo, če teh navodil ne bodo upoštevali.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh