Zapri
Iskanje

O blaženem italijanskem duhovniku, tesno povezanem s Piranom

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 05. 2022 / 13:31
Oznake: Dogodek, Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 14:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

O blaženem italijanskem duhovniku, tesno povezanem s Piranom

O blaženem italijanskem duhovniku, tesno povezanem s Piranom
Naslovnica knjige Meditacije ob evangeliju.
Italijanski duhovnik Francesco Bonifacio, ki je bil neločljivo povezan tudi s slovenskimi kraji, je leta 2008 postal prvi blaženi izmed žrtev istrskih »fojb«.

O njegovem življenju beremo v knjigi »Meditacije ob evangeliju – Kratka premišljevanja in življenje blaženega Francesca Bonifacia«, ki je v prevodu Janka Pirca izšla pri založbi Družina. Predstavili jo bodo nocoj, v petek, 13. maja 2022, ob 20. uri v Pastoralnem kulturnem centru Georgios v Piranu, z Družininim knjižnim urednikom Davidom Ahačičem se bo o njej pogovarjal Mario Ravalico iz Trsta.

Blaženi Francesco Bonifacio. FOTO: splet

Rojen v Piranu

Blaženi Francesco Bonifacio se je rodil pred 110 leti, 7. septembra 1912 v Piranu materi gospodinji in očetu kurjaču na istrskem linijskem parniku. Družinsko okolje, zaznamovano s preprostostjo, delavnostjo in molitvijo, je v njem zbudilo misel na duhovniški poklic. Z 12 leti je vstopil v malo semenišče v Kopru, po maturi pa je študiral bogoslovje v Gorici, kjer so se na duhovništvo pripravljali slovenski, hrvaški, furlanski in italijanski bogoslovci.

Za blaženega razglašen leta 2008

Kje in kako je septembra leta 1946 umrl, se ne ve zanesljivo. Skoraj gotovo pa je, da so ga po mučenju umorili in vrgli v eno od številnih brezen. »Kdor si ne upa umreti za svojo vero, ni vreden, da jo izpoveduje,« je Bonifacio tik pred smrtjo zapisal v svoj dnevnik. Škofijski postopek za njegovo beatifikacijo je bil sprožen že leta 1956. Za blaženega je bil v Trstu razglašen 4. oktobra 2008, goduje pa 11. septembra.

Več o knjigi Meditacije ob evangeliju TUKAJ.

Apostolsko pismo Benedikta XVI.

»Častiti božji služabnik Francesco Giovanni Bonifacio – duhovnik in mučenec – se je blago in radodarno posvečal dušnopastirskemu poklicu; med pričevanjem vere je daroval svoje življenje za Kristusa. Odslej naj se imenuje za blaženega, a njegovo ime naj se praznuje 11. septembra, ob dnevu, ko se je rodil za nebesa,« je zapisano v apostolskem pismu, s katerim ga je papež Benedikt XVI. razglasil za blaženega.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
birma
29,90€ Poglej izdelek: Zgodbe o svetnikih
Nalaganje
Nazaj na vrh