Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O feministični zunanji politiki majhne Slovenije

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 03. 2023 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2023 / 21:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
O feministični zunanji politiki majhne Slovenije
Premalo je govoriti o pravicah, ki jih zagovarja feminizem, potrebna so konkretna dejanja, ki ženskam pomagajo dvigniti glavo in potrditi njihova dejanja pred družbo. FOTO: Pexels

O feministični zunanji politiki majhne Slovenije

Ob mednarodnem dnevu žensk so članice Ženske zveze stranke NSi predstavile svoj pogled na poudarke, ki naj bi jih v prihodnje imela in na njih gradila zunanja politika Slovenije.

Kot je v imenu Ženske zveze zapisala Mojca Sojar, je vredno prikimati, da slovensko državo na treh pomembnih mestih vodijo ženske (Nataša Pirc Musar, Urška Klakočar Zupančič, Tanja Fajon), saj je bolj kot kdaj pomembno, da so vloge v družbi razdeljene pravično in za vse enakovredno. Kajti zgodovina, je zapisala Sojarjeva, je polna dejstev, da ljudje po vsem svetu niso enakopravni, enakovredni, niti nimajo enakih možnosti za osnovne človeške pravice.

Opolnomočenje žensk in deklic je besedna zveza, ki naj bi, po besedah Fajonove, prinesla enakost žensk in moških. Enakosti ne bo, ker je ne more biti, ker sta spola dva.

Enakost žensk in moških!?

»Še bolj boli, da v nekaterih delih sveta ženske še vedno nimajo možnosti za enakopraven položaj z moškimi. Ali bo to po svetu odpravila feministična zunanja politika majhne Slovenije?« so se v Ženski zvezi NSi vprašale ob nedavni napovedi zunanje ministrice Tanje Fajon o feministični slovenski zunanji politiki. »Opolnomočenje žensk in deklic je besedna zveza, ki naj bi, po besedah Fajonove, prinesla enakost žensk in moških. Enakosti ne bo, ker je ne more biti, ker sta spola dva,« opozarja Sojarjeva.

Opolnomočenje žensk in misijonarji

Opolnomočenje žensk, žena, mater in deklic pa med najrevnejšimi že dolga desetletja, bolj kot katera koli zunanja politika, udejanjajo misijonarke in misijonarji, nadaljuje Mojca Sojar: »S tem, ko omogočajo deklicam, da hodijo v šolo, izobražujejo ženske za poklice, jim nudijo delo in zaslužek, skrbijo za zdravstveno varstvo žensk in otrok, jih učijo osnovne higiene, ki premaguje visoko smrtnost otrok, jih osveščajo o načrtovanju rojstev, največ naredijo za njihovo samozavest in zavedanje, da so sposobne, da znajo in zmorejo.«

Pod zapis se je v imenu Ženske zveze NSi podpisala Mojca Sojar. FOTO: MOL

Premalo je govoriti o pravicah

V Ženski zvezi NSi izpostavljajo, da je premalo govoriti o pravicah, ki jih zagovarja feminizem, potrebna so konkretna dejanja, ki ženskam pomagajo dvigniti glavo in potrditi njihova dejanja pred družbo. Pri tem opozarjajo na nedavno mednarodno konferenco »Seksizem: izziv pri doseganju enakosti spolov« v Ljubljani, katere namen je bil osvetliti (so)delovanje žensk v politiki, sovražni govor, usmerjen proti ženskam, stereotipno predstavljanje žensk v medijih in seksizem nasploh.

Besedne zveze, ki zavajajo

»Odločno nasprotujemo besednim zvezam, kot je 'doseganje enakosti spolov', ki zavajajo in očitno nimajo namena govoriti o enakih možnostih za ženske in moške, ampak v podtonu prinašajo delitve, o katerih govorijo kot o 'stereotipnih spolnih podobah', ki naj bi 'v nas vzbujale predsodke in strah pred neznanim. Ob tem se razvijejo plodna tla za škodljivo retoriko delitve na nas in one, več- in manjvredne ljudi', so zapisali ob dogodku,« poudarja Mojca Sojar.

Odločno nasprotujemo besednim zvezam, kot je 'doseganje enakosti spolov', ki zavajajo in očitno nimajo namena govoriti o enakih možnostih za ženske in moške, ampak v podtonu prinašajo delitve, o katerih govorijo kot o 'stereotipnih spolnih podobah'.

Opolnomočenje žensk se začne pri opolnomočenju moških

Po njenem bi moral biti govor o seksističnih vsebinah opomin, da se ženskam ne bo več treba poniževati v objekte poželenja, ki jih mediji velikodušno propagirajo in z njimi služijo. »Opolnomočenje žensk in deklet se začne pri opolnomočenju moških, da se zavedo in priznajo enakovrednost svojih mater, žena, hčera, partnerk, sodelavk … Da brez sramu, da bi bili ponižani, ponudijo ženskam mesta, ki so bila doslej (stereotipno) pripravljena za moške.«

Da bi predsodki izginjali iz družbe 3. tisočletja

Ženska zveza NSi zato poziva slovensko zunanjo politiko in zunanjo ministrico, naj se ne osredotočata na ideologije, ki govorijo o spolu kot družbenem konstruktu, saj to prav nič ne izboljšuje statusa žensk po svetu. »Zunanja politika, kot tudi vsa družba, naj podpira prizadevanja za opolnomočenje žensk in deklic tistih dejavnosti in ljudi, ki že sedaj veliko storijo za to, da bi predsodki na osnovi spola, rase ali vere izginjali iz družbe 3. tisočletja,« je svoj zapis zaključila ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar.

Kupi v trgovini

Akcija
Odločitev - za ženske
Medosebni odnosi
24,90€ 14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh