Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O liberalizmu in osamljenosti

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 11. 2018 / 14:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

O liberalizmu in osamljenosti

Založba Mladinska knjiga je predstavila knjigo škofa Antona Jamnika z naslovom Svet osamljenih tujcev.

V torek, 13. novembra, je Založba Mladinska knjiga v prostorih SAZU v Ljubljani predstavila knjigo škofa Antona Jamnika z naslovom Svet osamljenih tujcev ter podnaslovom Komunitarna in postmoderna kritika liberalizma.


Knjigo so predstavili: Ali Žerdin, Boštjan Žekš, Anton Jamnik in njen urednik Tine Logar. Foto: Ivo Žajdela

Knjiga Svet osamljenih tujcev upošteva najnovejše raziskave na področju etike, politične filozofije ter drugih področij družboslovja in humanistike. Prav raziskave, predavanja in članki škofa dr. Antona Jamnika, objavljeni po svetu v zadnjih desetih letih, zagotavljajo obravnavani problematiki svežino.

Argumentirana analiza in novo ovrednotenje vprašanja liberalizma, kot ga doživlja sodobni človek predvsem v ZDA in Evropi, pa tudi v globalnem svetu, bosta bralca nagovorila ter ga spodbudila k poglobljenemu osebnemu razmišljanju in dialogu, potrebnemu za preseganje prevladujočih negativnih vzorcev življenja v današnjem času.


Foto: Ivo Žajdela

Avtor nas vse spodbuja, da se soočimo s ključnim izzivom, da na novo ovrednotimo svojo identiteto v okviru sveta, ki se je spremenil v globalno vas. Živimo v svetu osamljenih tujcev, je njegova ugotovitev, iz katere izhaja v knjigi.

Vzroki za upad moralnih normativov

Škof Jamnik v knjigi jasno prikaže vzroke za upad moralnih normati­vov v našem času. Glavno krivdo pripisuje liberalizmu, ki daje gospodarskemu in finančnemu uspehu prednost pred splošnim dobrim in pred gledanjem na dobro sočloveka.

V uvodni besedi je dr. Boštjan Žekš lepo orisal glavno sporočilo knjige, v kateri nam dr. Jamnik pokaže, da so objekti moralnega prostora drugi, za katere živimo.

»Osnova in izhodišče moralnosti so odnosi med ljudmi, med posamezniki, med dvema posameznikoma, med Menoj in Drugim. Poznati drugega pomeni vedeti o Drugem, živeti skupaj z njim, ga spoznavati in sprejemati odgovornost do njega.

V človeku že po naravi obstaja temeljno vedenje o tem, da je njegova osnovna drža 'biti z' drugimi človeškimi bitji. Ta drža je utemeljena na recipročnosti in vključuje recipročnost perspektive: Kar vidim jaz, vidiš tudi ti. V takšnem svetu gre za razumevanje drug druge­ga, razumevanje, ki je čisto običajno in naravno.

Anonimni Drugi je zunaj družbenega prostora in ne more biti objekt vedenja in poznavanja. Vendar pa danes v medsebojne odnose vse bolj prodira anonimnost. Posameznik je preprosto izgubljen, ni zaznan, ni spoznan, torej na neki način za druge ne obstaja, ni Drugi, kar onemogoča odprte in recipročne odnose.«

V sodobnem svetu je vedno več »tujcev«

»V sodobnem svetu je vedno več 'tujcev', ki žive daleč od drugih in ki so indiferentni do svojega sveta. V takem primeru ne moremo govoriti o pravih odnosih, ki bi lahko bili izhodišče moralnosti. Tu gre predvsem za urbano množico, na katero ne smemo gledati kot na skupek samostojnih posameznikov, pač pa kot na nerazločno in brezoblično celoto, v kateri je vedno manj prostora za individualnost.

Ta množica, tu gre predvsem za mesta, velemesta, je brez obličja, posledično pa so taki tudi ljudje kot njeni deli. Vse več nas je tujcev, na žalost pa se je družba v vsej svoji nemoči s tem sprijaznila.

Prizadevanja, da bi bilo tujstva vedno manj, so vedno manj uspešna, tako da nekateri mislijo, da se moramo s tem sprijazniti in pač skušati v omejenem obsegu povezovati tujce med seboj.«

Spremne besede h knjigi so prispevali akademik dr. Boštjan Žekš, urednik Sobotne priloge Dela dr. Ali Žerdin in urednica na Televiziji Slovenija Manica J. Ambrožič.

Več o vsebini knjige v kazalu v priponki.

MK, Jamnik, Svet osamljenih tujcev - KAZALO.docMK, Jamnik, Svet osamljenih tujcev - KAZALO.doc

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh